ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν τις αποφάσεις

Κορωνοϊός: Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν τις αποφάσεις
ΙΝΤΙΜΕ/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει χτυπήσει με σφοδρότητα τη χώρα μας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να καταγράφει συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ τις τελευταίες μέρες, αλλά και τους νεκρούς να παραμένουν σε τριψήφιους αριθμούς, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς και δοκιμάζοντας το ήδη πιεσμένο ΕΣΥ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ, 562 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ενώ οι νεκροί σε ένα 24ωρο έφτασαν ξανά σε τριψήφιο αριθμό, τους 101.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, μέχρι αργά χθες το βράδυ οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, 4.440 ασθενείς νοσηλεύονταν με κορωνοϊό, εκ των οποίων 585 σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι 575 διασωληνωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ώρες, 13 ακόμα άνθρωποι χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Οι θάνατοι μέχρι εκείνη την ώρα συνολικά στη χώρα ανήλθαν σε 1.845.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε όλη τη χώρα είναι ενεργά 24.597 κρούσματα με τη Θεσσαλονίκη (6.177), την Αττική (5.094) και τη Λάρισα (1.239) να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Την ίδια ώρα, οι κλίνες ΜΕΘ φτάνουν σε πληρότητα 99% σε επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ασφυκτική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, λόγω της εκθετικής αύξησης που παρατηρείται στις εισαγωγές νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται. Χθες (Δευτέρα) εισήχθησαν περισσότεροι ασθενείς από προηγούμενες ημέρες. ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Αδειάζει κρεβάτι και γεμίζει αμέσως».

Στην Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι αντίστοιχη: Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημέρευε χθες το βράδυ, δεν φαίνεται να υπάρχει αισθητή κάμψη στις εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, εισήχθησαν περίπου 90 ασθενείς με κορωνοϊό και η ΜΕΘ είναι γεμάτη. Χθες άδειασαν δύο κλίνες με διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της πόλης και γέμισαν κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Τώρα νοσηλεύονται 25 διασωληνωμένοι ασθενείς.

«Και όταν λέμε ΜΕΘ εννοούμε χειρουργικές αίθουσες χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Συνολικά το νοσοκομείο νοσηλεύει περί τα 300 περιστατικά κορωνοϊού στις κλινικές και 25 στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

  • Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας βρίσκονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας 24 ασθενείς στις 24 κλίνες.
  • Στο Βόλο: 8 ασθενείς στις 8 κλίνες
  • Στα Τρίκαλα: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες
  • Στην Καρδίτσα: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Στη Στερεά Ελλάδα γίνονται διακομιδές από Θεσσαλία.
  • Στη Λαμία: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Στη Χαλκίδα: 7 ασθενείς στις 8 κλίνες.

Δράσεις του ΕΟΔΥ για δωρεάν ελέγχους σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν την Τρίτη δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Οι συνολικά 6 δράσεις οργανώθηκαν σε κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία αστικών και επαρχιακών περιοχών 6 Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες να εξετασθούν δωρεάν για τον ιό SARS-CoV-2.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 1.362 rapid test από τα οποία ανευρέθησαν 69 θετικά κρούσματα (5,06%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν σε 39 άνδρες και 30 γυναίκες.

Οι κίνδυνοι από την άρση του lockdown

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η ένταση της πανδημίας εξαρτάται από το ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, και πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικό το άνοιγμα της εστίασης και άλλο το άνοιγμα των κλαμπ όπου συνωστίζονται νέοι και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. «Αν υπάρξει πλήρη άρση του lockdown τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει στη χώρα μας πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε φυσιολογικά μέχρι να έρθει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η κα Βαρβάρα Ανεμοδουρά, Mέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου, από την πλευρά της ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία αλλά με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους μένουν σπίτι και έτσι δεν επιβαρύνουν τα νοσοκομεία. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει άρση του lockdown θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την κατάσταση και να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων.

Ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες και βουλευτές

Παράλληλα, η κυβέρνηση εργάζεται για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προκηρύξει νέες θέσεις, ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να καταστούν αορίστου χρόνου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ιδιώτες ιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος είναι 210.

Από αυτούς, οι 13 είναι στις ειδικότητες που προβλέπει η σχετική απόφαση, αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και υπέγραψαν τη σύμβαση με τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά: 8 από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 2 στο Νοσοκομείο Δράμας, 2 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και 1 στο Νοσοκομείο Έδεσσας.

Στη διάθεση του συστήματος Υγείας για να συνδράμουν είναι και γιατροί – βουλευτές.