Κορωνοϊός - «Άσκηση ιατρικής υπό πολεμικές συνθήκες»: Ασφυξία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Ανανεώθηκε:
Στο μέσο της πιο δύσκολης εβδομάδας στη μάχη με τον κορωνοϊό βρίσκεται η χώρα μας με τον αριθμό των νέων θανάτων να παραμένει σταθερά υψηλός και τους διασωληνωμένους συμπολίτες μας να έχουν σπάσει πλέον κάθε ρεκόρ την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εκπέμπουν κραυγή αγωνίας.
Ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ περιελάβανε 2.422 κρούσματα κορωνοϊού, 63 νεκρούς, αλλά και ένα νέο θλιβερό ρεκόρ με 443 διασωληνωμένους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 443 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ (αύξηση κατά 43 μέσα σε ένα 24ωρο) οι δύο στους τρεις είναι άνδρες, καθώς το ποσοστό είναι στο 67.7%. Από τους 204 διασωληνωμένους, οι 154 είναι άνω των 65 ετών, οι 143 στις ηλικίες 40-64, ενώ 7 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών είναι επίσης διασωληνωμένοι.
Οσον αφορά τις γυναίκες, μία προέρχεται από τις ηλικίες 18-39, 60 από 40-64 και 76 από 65 ετών και άνω.
Οι επόμενες 10 μέρες είναι κρίσιμες καθώς ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού θα ληφθούν και οι αντίστοιχες κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown.
«Ασφυξία» στη Θεσσαλονίκη
Κι ενώ το επιδημικό κύμα που χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα, και κυρίως τη Θεσσαλονίκη, κορυφώνεται, αφήνει πίσω του χιλιάδες ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό και περίπου 2.150 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, το 50% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ.
Ενδεικτικό της κατάστασης στις ΜΕΘ είναι επίσης το σχόλιο του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
«Η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».
Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που «άφησε» πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.
Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις γιατρών στο νοσοκομείο Παπανικολάου ότι το νοσοκομείο δεν δύναται πλέον να δεχθεί άλλους ασθενείς με Covid και την απάντηση της διοίκησης, η εφημερία ξεκίνησε σήμερα κανονικά.
Όπως δήλωσε ο Άγγελος Μεγαλόπουλος, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης 4:50 «Στην εφημερία γίνονται 82 εισαγωγές, τα κρεβάτια είναι γεμάτα. Δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο που να μην έχει καταληφθεί από κρεβάτι covid».
Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις
Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς στο διάστημα που μεσολαβεί θα γίνεται συνεχής μελέτη των στοιχείων ενώ εκτιμάται ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να καταγράφεται πρώτα η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αμέσως μετά η μείωση τους.
Αυτό επισήμανε και ο Στέλιος Πέτσας σε χθεσινές δηλώσεις του (MEGA), ενώ αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για μία σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.
Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εφόσον ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων μπορεί να γίνει και ένας πρώτος σχεδιασμός για την άρση των περιοριστικών μέτρων, θέτοντας ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τελευταία θα ανοίξει η εστίαση. Άρα το άνοιγμα θα γίνεται σε διάφορες φάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να είναι διαφορετικής ταχύτητας από περιοχή σε περιοχή.
Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τέλος της εβδομάδας και αρχές της επόμενης και ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών θα ληφθούν οι αποφάσεις. Για την ώρα, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει παράταση του lockdown για λίγες ημέρες -τουλάχιστον για τις πιο επιβαρυμένες περιοχές- και με την συμπλήρωση του πρώτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου να ξεκινήσει σταδιακά η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων.
Τελείωσαν οι ΜΕΘ στο Παπανικολάου - 1.000 ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Νικόλαος Καπραβέλος , διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Δεν μπορεί κανείς να περιγράψει μια κατάσταση που αλλάζει από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή εφημερία του Παπανικολάου είναι καλύτερη δεν είχαμε σήμερα την μεγάλη προσέλευση που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Βλέπουμε μια κάμψη των νέων εισαγωγών.
»Αυτό που μας ανησυχεί είναι η μεγάλη διασπορά που εξακολουθεί να υπάρχει στο γενικό πληθυσμό. Δηλαδή οι άνθρωποι που έρχονται να κάνουν, ασυμπτωματικοί σχεδόν το τεστ, βρίσκονται θετικοί. Ακόμα δηλαδή η διασπορά είναι προβληματική.
»Δείγμα ότι κάτι χάθηκε σε αυτή την περίπτωση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών πλέον. Έχουμε αυτή τη στιγμή στο Παπανικολάου περίπου 180 ασθενείς και στη Βόρεια Ελλάδα είναι πάνω από 1.000».
Και συνεχίζει λέγοντας:
«Μεγάλο πρόβλημα είναι η τρομακτική πίεση στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή έχω κρεβάτι, πριν από λίγο δεν είχα και αυτό γιατί διακινήθηκε ένας ασθενής ο οποίος πήγε καλά, 35 χρονών. Αισθανόμαστε επομένως υπερήφανοι. Το πρωί ήμασταν θυμωμένοι που χάσαμε έναν ασθενή. Από τους 180 ασθενείς που έχουμε, οι 10 είναι σε μια πιο βαριά κατάσταση και ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη βοήθεια. Άρα καταλαβαίνετε ότι οι δυνατότητες που έχουμε έχουν φτάσει στο ανώτερο σημείο. Είμαστε στη ίδια κατάσταση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα».
Πού καταγράφονται τα κρούσματα
Στο «κόκκινο» παραμένουν Αττική και Θεσσαλονίκη καθώς καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα, ωστόσο ιδιαίτερα αυξημένα είναι και σε Λάρισα και Σέρρες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν:
- 513 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
- 595 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Άνδρου
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
- 4 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
- 34 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
- 15 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
- 30 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
- 87 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
- 49 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου
- 10 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
- 62 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
- 20 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θάσου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
- 36 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
- 18 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κέας-Κύθνου (Κέα)
- 15 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
- 48 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
- 24 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κω
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
- 159 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Μυτιλήνης
- 10 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου
- 42 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
- 32 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
- 76 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
- 14 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα από την Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
- 39 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
- 103 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
- 24 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
- 58 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
- 5 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
- 52 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου