ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Νέο... blackout στην τηλεκπαίδευση λόγω αναβάθμισης στην πλατφόρμα Webex

Lockdown: Νέο... blackout στην τηλεκπαίδευση λόγω αναβάθμισης στην πλατφόρμα Webex
Screen grab

Δυσκολίες εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης εξαιτίας μιας αναβάθμισης της υπηρεσίας στην οποία προχώρησε το υπουργείο Παιδείας.

Και σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες, με το σύστημα να αρνείται να τους δώσει πρόσβαση, καθώς αργά το βράδυ της Κυριακής αποφασίστηκε να αλλάξει το url της πρόσβασης στην πλατφόρμα Webex.

Όπως καταγγέλλουν πολλοί μαθητές, το σύστημα δεν αναγνωρίζει τα στοιχεία πρόσβασης πολλών παιδιών, προφανώς διότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενημέρωσή του με τα νέα δεδομένα, μετά την αλλαγή του url, με αποτέλεσμα μία ακόμη ημέρα ταλαιπωρίας για πολλούς μαθητές.

Οι μαθητές για την πρόσβαση στο νέο link της πλατφόρμας ενημερώθηκαν σχεδόν... μεσάνυχτα Δευτέρας:

«Αγαπητοί κηδεμόνες

Σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία «Τηλεδιάσκεψη WebEx για εκπαιδευτικούς» έχει περαιτέρω αναβαθμιστεί. Έχει αλλάξει ο σύνδεσμος (link) της ηλεκτρονικής τάξης των εκπαιδευτικών και αφορά στην προσθήκη του ψηφίου «2» μετά την λέξη «secondary» στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής τάξης του κάθε εκπαιδευτικού. Παράδειγμα: Για τον εκπαιδευτικό με όνομα χρήστη (username), ο υφιστάμενος σύνδεσμος https://minedu-secondary.webex.com/meet/username θα αλλάξει σε https://minedu-secondary2.webex.com/meet/username».

Η ενημέρωση που λαμβάνουν οι μαθητές από τα σχολεία τους είναι πως πρόκειται για πανελλαδικό πρόβλημα και πως καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθεί το συντομότερο.

Κεραμέως: Τεράστια ψηφιακή πρόκληση η τηλε-εκπαίδευση

Ως τεράστια τεχνολογική πρόκληση χαρακτήρισε σήμερα η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως την τηλεκπαίδευση, σημειώνοντας ότι «αυτή η κρίση, που έχει δραματικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, οδηγεί την εκπαίδευση σε άλματα ψηφιοποίησης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κα Κεραμέως τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια σώζης διδασκαλία, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και παράλληλα να συνεχιστεί η εκπαίδευση των μαθητών».

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως συνολικά θα λειτουργήσουν 40.000 σχολικά τμήματα με 700.000 συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αναφερόμενη στην ανεπάρκεια εξοπλισμού ή προβλημάτων σύνδεσης, η κ Κεραμέως τόνισε ότι γίνονται συνεχώς αναβαθμίσεις, έχουν δαπανηθεί ευρωπαϊκά κονδύλια και έχει δοθεί εξοπλισμός και από την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ η τηλεκπαίδευση γίνεται ακόμη και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Αναφορικά με την ενημέρωση των Διευθυντών των σχολείων, η κα Κεραμέως τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο είχαν σταλεί οδηγίες και κανονιστικές πράξεις για το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης και εστάλησαν και σχετικοί εγκύκλιοι το Σάββατο.

Η υπουργός επεσήμανε ότι ήταν δύσκολη απόφαση η αναστολή των σχολείων ωστόσο ο λόγος που κατέληξε η κυβέρνηση σε αυτή έχει να κάνει με την κινητικότητα, καθώς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους μετακινούνται περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι και αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να μειωθεί η κινητικότητα.