ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κρίσιμη εβδομάδα για το σύστημα υγείας – Θλίψη για τους 1.106 νεκρούς

Κορωνοϊός: Κρίσιμη εβδομάδα για το σύστημα υγείας – Θλίψη για τους 1.106 νεκρούς
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται πλέον το σύστημα υγείας της χώρας μας καθώς ο νέος αριθμός - ρεκόρ διασωληνωμένων συμπολιτών μας και οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες νοσοκομείων συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Κι όλα αυτά την ώρα που η οικονομία έχει εν πολλοίς «παραλύσει» με τη χώρα να βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα καθολικού lockdown, στα χνάρια ενός μεγάλου μέρους της Ευρώπης που κλυδωνίζεται από το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Στην πιο μεγάλη μάχη, για τη συγκράτηση του ιού, ο οποίος με 74.205 συνολικά κρούσματα τείνει να πάρει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις, μπαίνουν από σήμερα και οι… νεότεροι πολεμιστές, τα παιδιά των δημοτικών, των νηπιαγωγείων αλλά και των βρεοφονηπιακών σταθμών της χώρας μας, καθώς από σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ανεστάλη η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών αυτών μονάδων.

Για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες, οι επόμενες δύο εβδομάδες (τουλάχιστον) θα είναι εβδομάδες τηλεκπαίδευσης.

Η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει με δύο τρόπους: την εκπαιδευτική τηλεόραση και την σύγχρονη τηλεκπαίδευση, η οποία είναι υποχρεωτική.

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από σήμερα το πρωί στις 9 π.μ. -πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων- θα προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού.

Η δημόσια τηλεόραση έχει ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα της σημερινής και αυριανής ημέρας.

Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα αρχίσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου και είναι υποχρεωτική.

Μάλιστα, κατά τα διαδικτυακά μαθήματα η ύλη θα προχωράει κανονικά.

Σήμερα, Δευτέρα, οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Κάθε διδακτική ώρα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα έχει διάρκεια 30' και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μ.μ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μ.μ. για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.

«Όσο οι πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες μάς αναγκάζουν σε αναστολή λειτουργίας των σχολείων, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο μαθητής να μπορεί να βλέπει το δάσκαλο/τη δασκάλα του, έστω και διαδικτυακά. Να διατηρείται όσο πιο ζωντανή γίνεται η επαφή μαζί του» ανέφερε σχετικά το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικές οδηγίες έχουν σταλεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της επικράτειας. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση των μαθητών και των κηδεμόνων τους για τις λεπτομέρειες σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις.

Θλίψη για τους 71 νέους νεκρούς

Την ώρα που η χώρα μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα γενικού lockdown, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν θα επιτευχθεί εύκολα ή γρήγορα.

Τα στοιχεία της Κυριακής ήταν εφιαλτικά για ακόμη μία ημέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών, που έφθασαν τους 71 σε ένα μόλις 24ωρο και συνολικά τους 1.106 από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 392 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι 64 ετών, με το 78,8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται και νεότερης ηλικίας άτομα το τελευταίο διάστημα, καθώς σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων εντοπίζονται σε νεαρότερα άτομα.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη παραμένει κρίσιμη, τα rapid τεστ δείχνουν υψηλό αριθμό θετικών στον ιό, ωστόσο η σχετική σταθεροποίηση της καμπύλης, μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, αφήνει μια πρώτη χαραμάδα αισιοδοξίας.

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου καθημερινά γίνονται δεκάδες εισαγωγές ασθενών με Covid, με αρκετούς να χρειάζονται διασωλήνωση και να μην υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε την Κυριακή προσήλθαν εκατοντάδες πολίτες για rapid test· ένας στους τρεις βγήκε θετικός.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου ξεκίνησε την εφημερία με μόνο ένα κρεβάτι κενό από τις συνολικά 27 κλίνες.

Ανάλογη η εικόνα και στο ΑΧΕΠΑ, όπου το Σάββατο στην εφημερία έγιναν 70 εισαγωγές. Πλέον χρειάζονται διασωλήνωση και αρκετοί ασθενείς νεότερης ηλικίας.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, έκκληση σε όποιους ιδιώτες μπορούν να δωρίσουν αναπνευστήρες στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, των οποίων οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια από τη Θεσσαλονίκη

Στη δεύτερη εβδομάδα καραντίνας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, προπορευόμενη κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της νόσου στην κοινότητα.

Η πρώτη θετική ένδειξη, αφορά στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαημέρου η πορεία της πανδημίας παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται.

Στη 13η μέρα της καραντίνας βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, προπορευόμενη κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της νόσου στην κοινότητα.