Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για το lockdown σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς
Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας οι ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής και προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτών λαμβάνουν μέρος η αρμόδια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυρία Κεραμέως αναμένεται να ανακοινώσει το καθολικό κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών, όπως εισηγήθηκε τελικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έπειτα από πολύωρη συνεδρίασή της την Παρασκευή.
Οι ανακοινώσεις από την κ. Κεραμέως ήταν προγραμματισμένες να γίνουν χθες, Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς μέχρι και την ώρα έναρξης της ενημέρωσης βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση ανέμενε την εισήγηση της επιτροπής προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες και θα ανακοινωθούν σήμερα.
Σκέρτσος: 15 επιστήμονες εισηγήθηκαν lockdown σε δημοτικά και νηπιαγωγεία
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου τις επικείμενες αποφάσεις της κυβέρνησης που οδηγούν στο καθολικό κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως από τα 23 μέλη της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τα 15 εισηγήθηκαν το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και 8 πρότειναν να περιοριστούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αποφασίζει πάντοτε με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών.
«Συνεδρίασε χθες η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων και η εισήγηση ήταν 15 -8. Συνολικά 15 επιστήμονες εισηγήθηκαν να κλείσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα και 8 ότι θα πρέπει να περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές τις εισηγήσεις επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, οπότε θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς αργότερα μέσα στη μέρα. Η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, θα πρέπει να υπάρξει ανάσχεση της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από τις σχολικές μονάδες, με σκοπό να βγει η χώρα σε συντομότερο χρόνο από τα αυστηρά μέτρα.
«Έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια. Σε ένα σύνολο 1,36 εκατ. μαθητών κι εκπαιδευτικών έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες 1.329 κρούσματα, ένα ποσοστό 0,1% του συνολικού πληθυσμού. Εφαρμόζεται αυστηρό πρωτόκολλο στα σχολεία και αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το να μένουν ανοιχτά τα σχολεία σημαίνει ότι υπάρχει μια πρόσθετη κινητικότητα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού, του λεγόμενου δείκτη Rt. Άρα, αυτή η κινητικότητα πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να έχουμε συντομότερο lockdown, το οποίο είναι ένα ανεπιθύμητο μέτρο, γιατί επιφέρει μεγάλες ζημιές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ψυχολογία των πολιτών», επισήμανε ο κ. Σκέρτσος.
Πρόσθεσε δε: «Αυτή τη στιγμή διάγουμε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας, προσπαθούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να μην υπάρξει η επιβάρυνση που θα οδηγήσει σε μια κατάρρευση, ειδικά στις νοσοκομειακές δομές της βορείου Ελλάδος και πιστεύω ότι θα αποφύγουμε αυτό το κακό σενάριο. Έχουν προστεθεί απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κι έχουν γίνει κι οι απαραίτητες ενισχύσεις και στο προσωπικό».
Τσακρής: Σημαντικό βήμα η μείωση της κινητικότητας γύρω από την λειτουργία των σχολείων
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, εξήγησε πως, παρότι οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους.
Προς το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων έκλινε και η κυβέρνηση, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας. Αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται παράλληλα στο γεγονός ότι είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.
«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Τσακρής.
Παγώνη στο CNN Greece: Τα δημοτικά σχολεία στη συμπρωτεύουσα θα έπρεπε να έχουν κλείσει
Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece, αναφέρθηκε στις πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
«Τα δημοτικά σχολεία στη συμπρωτεύουσα θα έπρεπε να έχουν κλείσει από την προηγούμενη εβδομάδα», είπε η ίδια και προσέθεσε:
«Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τα νοσοκομεία στην περιοχή θα συνεχίζουν να πιέζονται σημαντικά».