Κορωνοϊός - Pfizer στο CNN Greece: Η ΕΕ, μαζί και η Ελλάδα, θα πάρει το εμβόλιο - Τα δύο εμπόδια
Ανανεώθηκε:
Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioΝTech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.
Ένα βήμα πιο κοντά στο πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, βρίσκεται πλέον το φαρμακευτικό δίδυμο Pfizer & Biontech, μετά τα ελπιδοφόρα ερευνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα.
Ωστόσο, μέχρι να φθάσουμε να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας, και άρα της ελευθερίας και της κανονικότητας όλων μας, οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί, θα πρέπει να επιλύσουν μερικά ακόμη εμπόδια.
Αυτό δηλώνει η επικεφαλής επικοινωνίας της Pfizer, Lisa O'Neill, με την οποία επικοινώνησε το CNN Greece, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η οποία αγγίζει το 90%, στους εθελοντές που το δοκίμασαν.
«Με τις σημερινές ειδήσεις, είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να προσφέρουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για να βοηθήσουμε στον τερματισμό αυτής της παγκόσμιας κρίσης υγείας», σημειώνει η κυρία Lisa O’ Neil.
Σε ερώτηση αναφορικά με τα εμπόδια που έχουν ακόμη να συναντήσουν οι δύο βιομηχανίες, πριν αιτηθούν την έγκριση του εμβολίου προς την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Pfizer επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο ακόμη εμπόδια.
Συγκεκριμένα: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για να μπορέσουμε να υποβάλουμε αίτηση για εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης από το FDA, μερικά ακόμη εμπόδια. Πρέπει ακόμη να καταλάβουμε εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές και να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το παρασκευάσουμε με συνέπεια με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.
Η υποβολή για έγκριση έκτακτης ανάγκης (EUA) στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει προγραμματιστεί για λίγο μετά την επίτευξη του απαιτούμενου ορόσημου ασφαλείας, το οποίο αναμένεται επί του παρόντος να συμβεί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου».
Αναφορικά με τον ερχομό του εμβολίου και στην Ελλάδα, η κυρία O’Neil, τονίζει ότι «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουμε ότι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο μας σε περίπτωση επιτυχίας των δοκιμών και της κανονιστικής έγκρισης».
Να σημειωθεί, ότι Pfizer και BioNTech, όπως έχουν δεσμευτεί, αναμένεται να παράγουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.
Σημειώνεται ότι επικεφαλής (CEO) διεθνώς της Pfizer, είναι ο Dr. Albert Bourla, γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Στη διάρκεια του καλοκαιριού μάλιστα, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε ενδελεχώς για την πορεία του εμβολίου.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Δευτέρας στο υπ. Υγείας, αναφέρθηκε στα νέα από το μέτωπο της παραγωγής του εμβολίου. Όπως σημείωσε, το εμβόλιο δείχνει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα σε 43.000 εθελοντές σε 6 χώρες όπου δοκιμάστηκε.
Και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην τακτική ενημέρωση της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, τόνισε ότι ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη θα έχει η Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer κατά της νόσου Covid-19, προσθέτοντας ακόμα ότι η συμφωνία είναι για 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.\
Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Ταυτόχρονα με την Ευρώπη θα έχει η Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer
Κορωνοϊός: Εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό κατά 90%