Σεισμός Σάμος: Αγωνία για τους τραυματίες - Τις πληγές του μετράει το νησί
Ανανεώθηκε:
Έξω από τα σπίτια τους και μετρώντας τις πληγές τους πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι της Σάμου μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ.
Παράλληλα με το σοκ για τον έντονα αισθητό σεισμό, τον θρήνο για την απώλεια των δύο παιδιών και την αγωνία για τους τραυματίες, επικρατεί και ανησυχία καθώς το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 60 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στη Σάμο μετά την φονική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.
Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.
Ο φονικός – όπως αποδεικνύεται – σεισμός των 6,7 Ρίχτερ χτύπησε την υποθαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα. Ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενω ο πιο ισχυρός απο τους μετασεισμους που ακολούθησαν έιχε ένταση 5 Ρίχτερ, εστιακό βάθος στα 15 χιλιόμετρα, στη θαλάσσια περιοχή 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Σάμου.
Κρίσιμο για την εξέλιξη του φαινομένου είναι το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι το παρακολουθούν.
Θρήνος για τους δύο μαθητές
Οι κάτοικοι του νησιού διανυκτερεύσουν οι περισσότεροι έξω από τα σπίτια τους και μακριά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες καθώς υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν με έναν ισχυρό μετασεισμό.
«Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και αυτό με προβληματίζει γιατί θα έχουμε σίγουρα μια πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία με πολύ μεγάλους μετασεισμούς», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.
Εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών ένα 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ και μια γυναίκα τραυματίας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή. Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπεδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.
Xαρδαλιάς: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Tη νύχτα της Παρασκευής έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων για την αποτίμηση των ζημιών και την δράση που θα αναλάβουν σήμερα τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υποδομών, αλλά και οι τοπικοί φορείς.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς από το Βαθύ τόνισε πως μπαίνει σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια», όπου με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής της συνολικής ζημιάς, ενώ από το βράδυ στήνονταν σκηνές στο Βαθύ προκειμένου να μείνουν όσοι δεν μπορούσαν να μείνουν στα σπίτια τους, ή φοβόντουσαν να επιστρέψουν σε αυτά.
Στο νησί αναμένονταν 45 μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών, με τον μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών να ξεκινά την καταγραφή των ζημιών. Λόγω της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως άπαντες πρέπει να μείνουν σε επιφυλακή. Στην περιοχή είναι από χθες και κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, αλλά και στελέχη του ΕΚΑΒ προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Στην Τουρκία, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), νωρίτερα σήμερα το πρωί, έκανε λόγο για 24 νεκρούς, πάνω από 800 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Μπαϊράκλι, όπου υπάρχουν παγιδευμένοι.