ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο επίπεδο 3 η Αττική στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Κορωνοϊός: Στο επίπεδο 3 η Αττική στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας
ΙΝΤΙΜΕ

Προειδοποίηση για επιθετική φάση του κορωνοϊού στη χώρα μας, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα έστειλε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως τα σημερινά κρούσματα είναι 391, υπάρχει ένας ένας νέος θάνατος, ενώ διασωληνωμένοι έφτασαν τους 98. Τα 161 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν 37 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως και 8 εκατ. ενεργά κρούσματα.

Ο καθηγητής τόνισε πως ήπιες αυξητικές τάσεις εμφανίζει ο αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα, ενώ παραδέχτηκε πως πιέζεται το σύστημα υγείας από τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, ανέφερε πως «δεν έχουμε επιθετική αύξηση στη χώρα μας» και προειδοποίησε πως η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση αν δεν προσέξουμε.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Από τα σημερινά 391 επιπλέον κρούσματα, τα 351 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

- 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 161 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

- 9 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως ενεργοποιείται στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και [ροστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου).

Όπως εξήγησε: Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Δείτε αναλυτικά:

Επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα: https://bit.ly/3djS2wX

Μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού: https://bit.ly/2I3evCP

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ακόμη πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

Στο πορτοκαλί η Αττική - Το χρώμα ανά περιφέρεια

Πιερρακάκης: Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους ακόμη ένα εργαλείο

Με τη σειρά του και ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε πως από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο.

«Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr. Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης: γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη», συνέχισε.

Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.

Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

«Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής», κατέληξε.

Κοντοζαμάνης: 38 διαθέσιμες κλίνες στην Αθήνα

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε: «Για έκτακτα περιστατικά δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία. Ο αριθμός μειώνεται για να αποφύγουμε τον συνωστισμό και να διασφαλίσουμε την υγεία των νοσηλευόμενων».

Παραδέχτηκε πως το σύστημα δέχεται μια πίεση κυρίως στην Αθήνα. Σημείωσε λέγοντας πως «οι δυνάμεις μας αναδιατάσσονται, υπάρχουν 38 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες αυτή τη στιγμή».

«Προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο σενάριο, ενισχύσαμε τα νοσοκομεία αναφοράς και αυξήσαμε τις κλίνες απλής νοσηλείας κορωνοϊού», είπε ακόμη.

Για τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr, η δημοσιογράφος Ευδοκία Μύτιλη, προέβη στην ακόλουθη ερώτηση:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά, η Αττική φαίνεται πως αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ωστόσο, την Τετάρτη (07/10) πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Εκτιμάται, πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο έκρηξης κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, καθώς μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρωμένα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, και με ορισμένους χωρίς μάσκα;

Και αν τελικά δεν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων, που το ευχόμαστε όλοι, πώς εξηγείται αυτό επιστημονικά;».

Η απάντηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

«Η συγκέντρωση της Τετάρτης, έχει τη δυναμική να κάνει ένα γεγονός υπερμετάδοσης. Σε παγκόσμια κλίμακα δεν δίνουν όλες οι συγκεντρώσεις υπερμεταδόσεις. Απευχόμαστε αυτό το σενάριο αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι κάτι το οποίο θα παρακολουθήσουμε στενά», σχολίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.