ΕΛΛΑΔΑ

Με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες στο Καρά - Τεπέ για τον νέο καταυλισμό

Με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες στο Καρά - Τεπέ για τον νέο καταυλισμό
CNN GREECE/ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται στην περιοχή του Καρά - Τεπέ οι εργασίες για τη διαμόρφωση του νέου καταυλισμού, προκειμένου να στεγαστούν οι χιλιάδες άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες, μετά τις φωτιές των προηγούμενων ημερών, οι οποίες κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας

Ο χώρος του πεδίου βολής πίσω από το Καρά Τεπέ φαίνεται ότι είναι αυτός που προκρίθηκε προκειμένου να στεγαστούν οι περισσότεροι από τους χιλάδες μετανάστες που βρέθηκαν στο δρόμο μετά τη μεγάλη φωτιά στη Μόρια το βράδυ της Τρίτης αλλά και τις επόμενες που ακολούθησαν με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να καταστραφεί ολοσχερώς.

H ατμόσφαιρα παραμένει «ηλεκτρισμένη» καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται για τρίτη μέρα στον δρόμο, από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

Οι αιτούντες άσυλο έχουν κατακλύσει τον δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα ή τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές από την Τετάρτη το πρωί, έχοντας στήσει πρόχειρους καταυλισμούς.

Από νωρίς το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι.

Επίσης, το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για 8 διμοιρίες των ΜΑΤ και 2 αστυνομικές «αύρες» που ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμεις.

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες είχε προαναγγείλει την Πέμπτη, κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη συγκράτησης της διασποράς του ιού ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και απομόνωσης των κρουσμάτων.

Με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, «ενισχύονται» και τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διαμένει αυτή τη στιγμή στους δρόμους, υπό υγειονομικά απειλητικές συνθήκες.

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Οι προσπάθειες επαναδημιουργίας του καταυλισμού, ωστόσο, φέρουν την έντονη αντίσταση των κατοίκων, οι οποίοι με μπλόκα και επιστολές διαμαρτυρίας, ζητούν την απομάκρυνσης της «υγειονομικής βόμβας», όπως την αποκαλούν, από το νησί.

«Mε λύπη πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις σας για προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων από το πρόσφατα κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας, στο στρατόπεδο στην περιοχή ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ Λεμονού του Δήμου Μυτιλήνης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή που απέστειλαν την Πέμπτη οι επιχειρηματίες του Καρά Τεπέ προς τον δήμαρχο Μυτιλήνης.

«Η ενέργεια σας αυτή μας βρίσκει αντίθετους καθώς αυτή η ‘προσωρινή δομή’ φιλοξενίας μεταναστών, ουσιαστικά πρόκειται να γίνει ένας νέος καταυλισμός με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Καρά Τεπέ», συνεχίζουν οι επιχειρηματίες.

Υποκινητές μέσω facebook «βλέπουν οι Αρχές»

Παράλληλα στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες τέσσερις κλειστές ομάδες στο facebook , καθώς μέσα από αυτές φαίνεται να καλλιεργήθηκε το κλίμα για την εξέγερση στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στις συγκεκριμένες σελίδες των social media έμπαιναν καθημερινά και συνομιλούσαν αλλοδαποί που διαμένουν στη Μόρια, ενώ μέλη των συγκεκριμένων γκρουπ ήταν αλληλέγγυοι, μέλη ΜΚΟ, κάποιες από τις οποίες δεν δραστηριοποιούνται πια στο νησί, αλλά και αλλοδαποί που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού.

Μόρια: Αυτό είναι το κείμενο που διακινούσαν σε μετανάστες να αντιδράσουν στην καραντίνα

Ο κορωνοϊός και το ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν θετικά κρούσματα, να πρέπει να μπουν σε απομόνωση, ήταν θέμα συζήτησης αρκετές φορές ανάμεσα στα μέλη των ομάδων, με κάποιους να υποκινούν τους αλλοδαπούς ότι πρέπει «να αντιδράσουν και να αντισταθούν» σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της απομόνωσης για τα θετικά κρούσματα.

Πολιτική αντιπαράθεση για τη Μόρια

Σε πολιτικό επίπεδο, οι δραματικές εξελίξεις στη Μόρια έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Την Παρασκευή, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλοςεξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο νέος γραμματέας της ΚΕ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μυτιλήνη μαζί με κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση και, όπως σημείωσε, «πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στον καταυλισμό της Μόριας».

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους. Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Και ως κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς».

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2019 στον καταυλισμό της Μόριας ζούσαν περίπου 5.500 άνθρωποι.