«Φωτιά στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης»: Τα διεθνή ΜΜΕ για τη Μόρια
Ανανεώθηκε:
Στον προσφυγικό και μεταναστευτικό καταυλισμό της Μόριας και την μεγάλη καταστροφή που υπέστη λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς έχουν στρέψει πολλά διεθνή ΜΜΕ το ενδιαφέρον τους, με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις.
Για «ολική καταστροφή» κάνει λόγο το ρεπορτάζ του CNNi αναφερόμενο στον «μεγαλύτερο μεταναστευτικό καταυλισμό της Ευρώπης» το οποίο επικαλείται τη μαρτυρία του φωτογράφου Γιώργου Μουτάφη ο οποίος λέει: «Ο καταυλισμός της Μόριας δεν υπάρχει πια. Το καμπ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Τα κοντέινερ και οι σκηνές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι φωτιές τώρα έχουν σβήσει. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες έχουν επιστρέψει πίσω στον καταυλισμό και αναζητούν τα υπάρχοντά τους», λέει ο αυτόπτης μάρτυρας.
Αν και η αιτία της φωτιάς παραμένει άγνωστη, το CNNi αναφέρεται στα 35 κρούσματα κορωνοϊού που διαγνώστηκαν στο ΚΥΤ ενώ αναφέρεται στα τοπικά μέσα που εκτιμούν ότι οι φωτιές στον υπερκορεσμένο καταυλισμό ίσως ξεκίνησαν ηθελημένα.
«Το απόγευμα, ο θυμός και η απόγνωση των προσφύγων που βρίσκονται έγκλειστοι στη Μόρια εξερράγη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γερμανική οργάνωση Mission Lifline που δραστηριοποιείται στο νησί, γράφει το CNNi. «Στην αρχή υπήρξε μια ένταση στον σταθμό Covid19 μέσα στο ΚΥΤ η ο οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπλώθηκε παντού. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιήσαν δακρυγόνα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία χαρακτηρίζει την καραντίνα που επιβλήθηκε στον καταυλισμό τις τελευταίες ημέρες ως τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Εκτενείς αναφορές στη μεγάλη φωτιά κάνουν και τα βρετανικά Μέσα: «Φλόγες τυλίγουν τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ελλάδας», ανέφερε νωρίτερα το BBC σημειώνοντας ότι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχες με τις φλόγες σε μια δομή που φιλοξενεί σχεδόν 13.000 άτομα, τετραπλάσιο αριθμό απ’ ό,τι αντέχει επισήμως. «Με το πρώτο φως της ημέρας βλέπω ότι υπάρχουν λίγα αντίσκηνα που γλίτωσαν, είναι εντάξει, αλλά ο υπόλοιπος καταυλισμός έχει αποτεφρωθεί», δηλώνει ο κάτοικος της περιοχής Θανάσης Βουλγαράκης στο βρετανικό δίκτυο.
Από τη μεριά της, η Guardian γράφει: «Πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια αναγκάζει χιλιάδες να απομακρυνθούν». H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι εγκαταστάσεις στη δομή της Μόρια έχουν δεχθεί συχνά τα βέλη οργανώσεων αρωγής για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. «Στη Μόρια οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή κοινωνικής αποστασιοποίησης και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής λόγω των συνθηκών διαβίωσης».
Στο θέμα αναφέρεται και η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνοντας λόγο για τραυματίες εξαιτίας των έντονων αναθυμιάσεων που προκάλεσε η πυρκαγιά.
«Η κατάσταση είναι χαοτική. Μόλις επέστρεψα από εκεί και το κεντρικό τμήμα του ΚΥΤ συνεχίζει να σιγοκαίγεται. Αρκετά σημεία έχουν καταστραφεί εντελώς. Χιλιάδες άνθρωποι δεν θα έχουν πού να κοιμηθούν το βράδυ» αναφέρει η εφημερίδα φιλοξενώντας τη μαρτυρία του Thomas von der Osten-Sacken, εθελοντή που εργάζεται με την τοπική ένωση Stand by me Λέσβος.
Αναφορές στη Μόρια κάνουν και γερμανικά ΜΜΕ με την Die Welt να σημειώνει ότι εντάσεις υπήρχαν πάντα στη Μόρια, αλλά με την ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού η κατάσταση ξέφυγε απ’ τον έλεγχο.
«Χιλιάδες είναι πλέον άστεγοι, ενώ και για τους ντόπιους η κατάσταση είναι αφόρητη».
«Στις φλόγες ο καταυλισμός-κόλαση των προσφύγων στη Μόρια – Εμπρησμός;» διερωτάται η γερμανική Βild στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της σημειώνοντας ότι «παραμένει ασαφές αν μετανάστες έβαλαν τις φωτιές ή κάτοικοι του νησιού. Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς φιλοξενούμενοι στη δομή πέταξαν πέτρες κατά των πυροσβεστών και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους(…) Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν φοβισμένοι και αλλόφρονες κι άλλους να τραγουδούν “bye, bye Μόρια”!».