ΕΛΛΑΔΑ

Πού πάμε; Τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό

Πού πάμε; Τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από τις λέξεις.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο ανησυχητική. Ευτυχώς, ακόμα δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Είναι όμως ορατός πια ο κίνδυνος της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων που θα οδηγήσει με τη σειρά της το ΕΣΥ στο όρια του. Όπως έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες, αν οι ΜΕΘ γεμίσουν, οι θάνατοι γνωρίζουν κι αυτοί εκθετική αύξηση. Επομένως, η προσπάθεια όλων είναι να επιβραδυνθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από το να νικήσουμε τη μάχη. Το ερώτημα «πού πάμε» προκύπτει εύλογα από την ανάγνωση των στατιστικών της πανδημίας στα οποί μπορούμε να διακρίνουμε τρεις μείζονες εστίες ανησυχίας.

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων

Η πρώτη εστία ανησυχίας είναι η συνεχιζόμενη καθημερινή καταγραφή μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Σήμερα καταγράφηκαν 264 νέα κρούσματα, πράγμα που έδειξε ότι η χτεσινή μικρή μείωση (καταγράφηκαν 209) ήταν συγκυριακή. Σήμερα συμπληρώσαμε 10 συνεχόμενες μέρες (με μια εξαίρεση) όπου τα κρούσματα υπερβαίνουν καθημερινά τα 200. Επίσης, είχαμε δύο θανάτους από κορωνοϊό.Συνολικά οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τους 240.

Εξίσου ανησυχητική με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι η αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ. Σήμερα οι διασωληνωμένοι ήταν 31, ενώ χτες ήταν 28 και 2 άνθρωποι πέθαιναν τις τελευταίες 24 ώρες. Είμαστε μακριά ακόμα από τον όριο των αντοχών του ΕΣΥ. Ωστόσο, την 1η Αυγούστου οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν μόλις 10.

Επίσης πρέπει να σημειωθούν δύο στοιχεία που κάνουν ακόμα πιο ανησυχητική την αύξηση των διασωληνωμένων. Πρώτον, έχει πέσει η μέση ηλικία των νοσούντων. Ως γνωστόν, οι νέοι έχουν συνήθως πιο ήπια συμπτώματα -χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν. Δεύτερον, η πολύ μεγάλη αύξηση των διαγνωστικών τεστ επιτρέπει την έγκαιρη και, κατά συνέπεια, πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Μικρότερες ηλικίες

Η δεύτερη εστία ανησυχίας από τις σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έχει να κάνει με την ηλικία των νοσούντων. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το 44,1% των νοσούντων έιναι 18-44 ετών, ενώ το 6,3% κάτω από 17. Μόλις το 14%,2% είναι 65 χρονών και άνω, ενώ το 35,4% είναι 40-64.

Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι έχουμε δύο ανήλικους ανάμεσα στους διασωληνωμένους, κάτι που δείχνει ότι καμία ηλικιακή ομάδα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι οι γηραιότεροι προσέχουν πολύ περισσότερο από τους νεότερους. Από τη στιγμή όμως που έχουμε μεγάλη διασποράς στις μικρές ηλικίες, αργά ή γρήγορα θα απειληθούν και οι μεγαλύτεροι.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα

Η τρίτη εστία ανησυχίας είναι η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων. Περισσότερα από τα μισά κρούσματα καταγράφονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, 91 στην Αττική και 51 στη Θεσσαλονίκη. Δεδομένου, ότι στις μεγάλες πόλεις ο συνωστισμός είναι πολύ πιο συχνός και συγχρωτιζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος.

Η ελπίδα είναι βέβαια ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίδωμεν.