ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη βρεφική-νηπιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της

Η πρώτη βρεφική-νηπιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τις πύλες της ανοίγει την Πέμπτη η πρώτη βρεφική- νηπιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, για λιλιπούτειους αναγνώστες. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, κάτι που σε αρκετές χώρες του εξωτερικού υπάρχει ήδη.

“Οι αναγνώστες χτίζονται από πολύ μικρή ηλικία και μας νοιάζουν οι αναγνώστες του μέλλοντος”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece η κ. Άβα Χαλκιαδάκη, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και υπεύθυνη του εν λόγω προγράμματος.

Η βιβλιοθήκη, σε μια αίθουσα 130 τ.μ., εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο συγκρότημα, στο Πάρκο με επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια, στο πρώην Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Ψυχικού. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη στις 11:30 το πρωί και η λειτουργία θα ξεκινήσει κανονικά από την Παρασκευή.

“Ανοίγει τις πόρτες της στα πολύ μικρά παιδιά, στα παιδιά που τα κρατάμε αγκαλιά, τα παιδιά που είναι ακόμα στο καροτσάκι και βεβαίως στις οικογένειές τους”, μας λέει η κ. Χαλκιαδάκη.

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, σε ένα πάρα πολύ φιλικό χώρο, απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 ετών και στις οικογένειές τους. Είναι χωρισμένη σε δύο κομμάτια, ένα για τα μωρά λίγων ημερών έως 3 ετών και ένα για τα παιδιά 3 έως 6 ετών.

Στόχος της βιβλιοθήκης είναι για τα μικρότερα παιδιά, να εξοικειωθεί τόσο το παιδί όσο και ο γονιός με το βιβλίο ως αντικείμενο, να το πιάσει να το περιεργαστεί, να χαζέψει τις εικόνες του, να του διαβάσει μια μικρή ιστορία ο γονιός και να εξοικειωθεί ταυτόχρονα με τον ίδιο το χώρο της βιβλιοθήκης, δηλαδή να μάθει από πολύ μικρό να επισκέπτεται βιβλιοθήκες. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία γι’αυτές τις ηλικίες”, τονίζει η κ. Χαλικαδάκη.

“Τα μεγαλύτερα παιδιά 4 έως 6 ετών θα ενθουσιαστούν όταν επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη, έχουμε φτιάξει ειδικό αμφιθεατράκι πολύ όμορφο για εκείνα”, σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι θα υπάρχουν και επιπλέον δραστηριότητες και προγράμματα στο κοντινό μέλλον.

“Το θέμα είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και την ανάγνωση με έναν τρόπο που θα το διασκεδάσουν, που θα περάσουν καλά. Να περάσουμε το μήνυμα στο γονιό ότι το παιδί περνάει όμορφα με τα βιβλία, ότι έχει νόημα από τους πρώτους μήνες της ζωής του να το φέρει σε επαφή με το βιβλίο”, αναφέρει με ενθουσιασμό η κ. Χαλκιαδάκη.

Εκτός από τα παιδιά, η βιβλιοθήκη μεριμνά και για τους γονείς, με εκδηλώσεις που θα γίνονται και θα αφορούν ζητήματα ανάπτυξης του παιδιού σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.

Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική και θα υπάρχει αρκετά πλούσια συλλογή σε παιδικούς τίτλους, ενώ θα υπάρχουν και βιβλία σε άλλες γλώσσες για τα παιδιά που η μητρική τους δεν είναι η ελληνική. Σε αυτή υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται ένας γονιός προκειμένου να αισθανθεί άνετα, όπως π.χ. για μητέρες που θηλάζουν.

“Στόχος είναι να γίνει συνήθεια η ανάγνωση στην καθημερινότητα της οικογένειας και να γίνει συνήθεια και η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη”, καταλήγει η κ. Χαλκιαδάκη.