ΕΛΛΑΔΑ

Les Echos: Ανίκανοι οι ευρωπαίοι ηγέτες να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση

Les Echos: Ανίκανοι οι ευρωπαίοι ηγέτες να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση
Αφγανοί σκαρφαλώνουν τον φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων μετά την απόφαση που απαγορεύει την είσοδο τους στη χώρα REUTERS/Alexandros Avramidis

Τεράστια μάχη να αποφύγει την απομόνωση δίνει η Ελλάδα, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Les Echos, με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείνουν η μια μετά την άλλη τα σύνορα στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μπορεί οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να έφτασαν σε συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία για την αποφυγή ενός Brexit, ωστόσο δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Η απόφαση της Αυστρίας, την περασμένη Παρασκευή, να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στο έδαφος της, θα μπορούσε να παραδειγματίσει και άλλες χώρες αυξάνοντας έτσι την πίεση στην Ελλάδα, καταρρίπτοντας παράλληλα κάθε έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Επί της ουσίας, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αγνόησαν επιδεικτικά την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, όπου σαφώς διατυπώνεται ότι δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων τους.

Η Les Echos υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί άμεσα από τις αποφάσεις των γειτονικών χωρών, όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Βουλγαρία, να κλείσουν τα σύνορα τους. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τεράστιο ανοιχτό στρατόπεδο προσφύγων».

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απειλήσει με βέτο την Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις με την Μεγάλη Βρετανία, αν δεν υπήρχε σαφής δέσμευση από τις γειτονικές χώρες να κρατήσουν τα σύνορα τους ανοιχτά, τουλάχιστον μέχρι την επικείμενη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο, θα ήταν αφελές να πιστέψει κάποιος ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την προσφυγική κρίση, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, αφού δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει τους σύρους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Όμως αν η Τουρκία αρνηθεί την συνεργασία, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για το απόλυτο χάος εντός του εδάφους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ