ΕΛΛΑΔΑ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με 187 «ναι»

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με 187 «ναι»
ΙΝΤΙΜΕ

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις. Επί της αρχής ψήφισαν 288 με 187 «ναι» και 101 «όχι».

«Αντάρτικο» από Παπανδρέου και Καστανίδη

Σημειώνεται πως στο «αντάρτικο» βγήκε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τον Χάρη Καστανίδη εξαπολύοντας μύδρους κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, ζητώνας την απόσυρσή του.

Μάλιστα, και οι δύο απείχαν από την ψηφοφορία στη Βουλή, γενονός που οδήγησε την Φώφη Γεννηματά στο να συγκαλέσει την Παρασκευή, στις 14:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός κόντρα στην επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ που υπερψηφίζουν επί της αρχής μετά και την αποδοχή προτάσεων του από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που παραμένει «αντιδημοκρατικό» παρά τη γενναία διάθεση της Φώφης Γεννηματά.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν έγινε σοβαρή διαβούλευση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπουν κανόνες, αλλά όχι περιορισμοί, λέγοντας πως «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για τις διαδηλώσεις, θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να προστατεύει το διαδηλωτή που διαδηλώνει ειρηνικά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις. καθώς «δίνονται υπερεξουσίες στην εκάστοτε εξουσία να απαγορεύει διαδηλώσεις». Αναφερόμενος τέλος, στην αστική ευθύνη του διοργανωτή χαρακτήρισε τη διάταξη «απαράδεκτη», καθώς -όπως είπε- ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης.

«Τιμωρείτε όσους διαδηλώνουν ειρηνικά. Τους κάνετε ομήρους του κάθε προβοκάτορα. Δίνετε ένα ακόμα κίνητρο στους μπαχαλάκηδες», είπε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε πως «με τον φόβο της προβοκάτσιας ποινικοποιείτε και αποτρέπετε έναν ειρηνικό διοργανωτή να οργανώσει μια διαδήλωση».

Επεισόδια με μολότοφ χημικά - Προσαγωγές και τραυματισμοί

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο, στο Σύνταγμα ξέσπασαν επεισόδια, με την αστυνομία να προχωρά σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Από το πλάι του Συντάγματος ομάδα διαδηλωτών πέταξε μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε ρίψη χημικών με αποτέλεσμα να διαλυθεί το βασικό σώμα της πορείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει κάνει εννέα συλλήψεις, ενώ έξι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, τουλάχιστον ένας διαδηλωτής φέρει τραύματα στο κεφάλι.

Κόντρα Βούτση - Χρυσοχοΐδη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτησή του

Με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στη Βουλή ο Νίκος Βρούτσης «συγκρούστηκε» με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«Νομίζετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να είστε σε αυτά τα έδρανα κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου; Με ποιο δικαίωμα χτυπήσατε την σημερινή διαδήλωση; Πού το βρήκατε το δικαίωμα κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου; Διότι εσείς εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις καταστολής που προσχεδιασμένα χτύπησαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχαν οργανώσει την εκδήλωση. Δεν υπάρχουν προσχήματα για το αν υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες ενδεχομένως κινήσεις ατόμων ή έγινε ενδεχομένως οποιαδήποτε ρίψη μιας πέτρας και μιας μολότοφ», είπε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ή να απομακρυνθεί ή να λογοδοτήσει στη Βουλή. «Εάν σε αυτή την εκδήλωση συμβαίνουν αυτά που μαθαίνουμε, παιδιά με μηχανάκια να μπαίνουν μέσα στην εκδήλωση και να προκαλούν, τι θα συμβεί στις επόμενες εκδηλώσεις; Να αναλάβετε την ευθύνη ή, αν σας έχουν υπερβεί τα γεγονότα, να παραιτηθείτε σήμερα», είπε.

Άμεση ήταν η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που ανέφερε ότι τραμπούκοι, δολοφόνοι επιτέθηκαν κατά αστυνομικών.

«Δεν αντιλαμβάνομαι τον δραματικό τόνο του κ. Βούτση. Υπάρχουν όμως πραγματικά περιστατικά. Οι δυνάμεις εδώ δέχθηκαν 15 μολότοφ και οι μολότοφ σκοτώνουν. Και έρχεστε να μας πείτε… Τραμπούκοι δολοφόνοι, επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Αυτοί διέλυσαν τη συγκέντρωση και τώρα καταστρέφουν την πόλη. Η αστυνομία δεν είχε κανένα λόγο να διαλύσει τη συγκέντρωση. Η αστυνομία προστατεύει τους διαδηλωτές. Αν νομίζετε ότι την πολιτική μάχη που χάσατε δυο μέρες, θα την κερδίσετε με τραμπουκισμούς πλανάστε. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν να καταστρέψουν την πόλη».

«Απαράδεκτο», χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης να λέει ο υπουργός ότι καλύπτουν ή χρησιμοποιούν τραμπούκους. «Πάρτε το πίσω», του είπε, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να απαντά:

«Είπα για τραμπούκους και δολοφόνους έχουμε και τραυματίες αστυνομικούς έπεσαν πάνω με μολότοφ να τραυματίσουν και να σκοτώσουν αστυνομικούς. Αυτοί που έκαναν την επίθεση πρέπει να συλληφθούν. Και αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα η αστυνομία πριν καταστρέψουν την πόλη».

Ακολούθως, δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα

Νωρίτερα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα «ξίφη τους» τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για τα «πολιτικά σκάνδαλα».

Μητσοτάκης: Η τυφλή βία και η άκριτη έχθρα λέγεται φασισμός

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τσίπρας στη Βουλή για διαδηλώσεις: Αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία

«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα Χούντας και αναρωτήθηκε:

«Γιατί το κάνετε τώρα; Πρόκειται για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με το νεοδεξιό του Χρυσοχοϊδη;».

Εκτοξεύοντας βολές κατά του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε ότι «έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε. Όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε».

«Δεν προσπαθείτε να ρυθμίσετε λογικά πράγματα αλλά τομή στο δικαίωμα της διαδήλωσης, της συγκέντρωσης», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

«Μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή με «φόντο» σκάνδαλα

«Επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός ορισμένες ακραίες καταστάσεις που πράγματι μπορεί να δημιούργησαν δυσφορία στο κοινωνικό πλαίσιο», είπε για να προσθέσει ότι «δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας».