ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή με «φόντο» σκάνδαλα

«Μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή με «φόντο» σκάνδαλα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις αποκαλύψεις που αφορούν στον Νίκο Παππά άφησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως «η παράταξη μας δεν ενδιαφέρεται να μονοπωλήσει τους αρμούς της εξουσίας».

Ενισχύοντας τα όσα είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πώς δεν θέλει να πει τίποτα για σκάνδαλα και σκανδαλολογία, τα οποία ωστόσο, όπως είπε, δεν ξεχνιούνται.

«Θα είμαστε εδώ και θα έχετε πολύ χρόνο να ερωτηθείτε και να απαντήσετε για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα», επεσήμανε στην τριτολογία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που πήγε πίσω η ψήφιση του λόγω της πανδημίας και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που «πυροβόλησε» το νομοσχέδιο να απαντήσει εάν μια υπάρχει μια χώρα της ΕΕ χωρίς πλαίσιο.

«Είμαστε η εξαίρεση γιατί κι εσείς είχατε μείνει στο πλαίσιο του 1971», είπε.

Κόντρα υπήρξε και για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Μεταπολίτευση.

Μητσοτάκης: Η τυφλή βία και η άκριτη έχθρα λέγεται φασισμός

«Άκουσα τον κ. Τσίπρα για όσα υποστήριξε για τη Μεταπολίτευση. Μας είπατε για το πόσο τυχερός είστε που απολαύσατε τη Μεταπολίτευση. Εσείς τα λέτε αυτά; που κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης; Δεν είστε τυχερός κ. Τσίπρα, θρασύς είστε. Αρκετά με την υποκρισία. Κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο. Είχατε την επιλογή να κυβερνήσετε με άλλα κόμματα και επιλέξατε τους ΑΝΕΛ. Κυβερνήσατε με αυτούς που σας ταίριαζαν. Η απόπειρα να εμφανιστείτε ως κληρονόμος δυνάμεων της μεταπολίτευσης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απάντησε και στη Φώφη Γεννηματά που ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ με τις προτάσεις του που αποδέχθηκε η κυβέρνηση έγραψε ξανά το νομοσχέδιο με δημοκρατικό μελάνι, λέγοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝΑΛ επιχείρησε να βελτιώσει το νομοσχέδιο. Και να σήμερα είναι βελτιωμένο. Αυτή είναι η ουσία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το σέβομαι αυτό. Αυτό έκανε το ΚΙΝΑΛ».

Σε ό,τι αφορά στον υπουργό Επικρατείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο επιμελητής δεν έχει ευθύνη ταύτισης ή συμφωνίας με τα κείμενα. Κάλεσε δε, τον κ. Τσίπρα να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Τσίπρας: Δεν φέραμε εμείς τα δεινά που έφερε η παράταξη σας

«Εμείς θα είμαστε εδώ να υπερασπιζόμαστε τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού γιατί πάντα ο λαός βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία, για να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή, την προκοπή και την πρόοδο του τόπου», τόνισε ο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει πώς δεν καταλαβαίνει το επιχείρημα που του ανέπτυξε. Σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει θεσμικό πλαίσιο επί χρόνια, απόλυτα εναρμονισμένο με το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει δύο λόγους (δημόσια ασφάλεια, οικονομική και κοινωνική ειρήνη), για τους οποίους μπορεί να μπαίνει σε ρύθμιση το συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της διαδήλωσης, αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση έρχεται με το νομοσχέδιο και -στους δύο προβλεπόμενους από το Σύνταγμα λόγους- προσθέτει άλλους δύο λόγους: Αφενός τη μη γνωστοποίηση της οργάνωσης της διαμαρτυρίας από τους διοργανωτές προς την Αστυνομία, καθώς και την άρνηση να υπακούσουν οι διοργανωτές και οι διαδηλωτές στις εντολές της Αστυνομίας, όπως είπε, «που κάθε φορά υπόκεινται στην υποκειμενική κρίση της πολιτικής τους ηγεσίας». «Σας λέμε ότι αυτοί οι δύο λόγοι είναι έξω από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε», τόνισε.

«Άρα υπάρχει πλαίσιο και εφόσον δεν απαντάτε είναι έωλο το επιχείρημα σας ότι δήθεν εμείς θέλουμε να μην υπάρχει καμία ρύθμιση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, ότι δήθεν εμείς είμαστε με το ανεξέλεγκτο των διαδηλώσεων, ενώ εσείς έχετε ως μοναδικό στόχο τη ρύθμιση και τίποτα παραπάνω», είπε προς τον πρωθυπουργό.

«Η αναφορά μου σε ένα κείμενο μιας σημαντικής συνταγματολόγου που επιμελήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, αυτό που διάβασα από τη συγκεκριμένη παράγραφο λέει το εξής πολύ συγκεκριμένο, ότι καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές Αρχές γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλιότερα», απάντησε στον κ. Μητσοτάκη. «Και σας λέω: συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε με αυτό; Έχουμε ανώμαλες περιόδους σήμερα και χρειάζεται να ξαναμπούμε σε αυτό το καθεστώς που προβλεπόταν στο ψευδοσύνταγμα της περιόδου της δικτατορίας;».

Προσέθεσε ότι το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής «έθεσε ξεκάθαρα την άποψη του περί αντισυνταγματικότητας» και ότι και η εθνική επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου γνωστοποίησε την αντίθετη θέση της στο νομοσχέδιο. «Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε την ουσία των επιχειρημάτων», είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι «τη Μεταπολίτευση σε αυτόν τον τόπο την έφεραν οι αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και προκοπή, οι αγώνες του αντιδικτατορικού κινήματος, οι αγώνες αυτοί μαζί με το Πολυτεχνείο, τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας το '73».

Επισήμανε ότι είναι τέκνο μιας εποχής που πράγματι έβαλε ξανά τη χώρα σε μια ρότα κανονικότητας, κοινωνικής ειρήνης και δημοκρατίας και προόδου, ιδιαίτερα τη δεκαετία του '80 και πως η Μεταπολίτευση δεν είναι μια περίοδος που τελειώνει. «Βρισκόμαστε στη μετέπειτα περίοδο, μετά τα μνημόνια είχαμε μια καθοριστική τομή, οι παρατάξεις που κυβέρνησαν κρίθηκαν και για τις επιλογές τους τα χρόνια εκείνα και τις μετέπειτα επιλογές τους», τόνισε.

Τα μνημόνια και η χρεοκοπία, τα σκάνδαλα και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, είπε, «αυτά δεν είναι κατακτήσεις των αγώνων του λαού της Μεταπολίτευσης, είναι ευθύνες και επιλογές της παράταξης σας και του κυβερνώντος κόμμα τότε, του ΠΑΣΟΚ που κρίθηκε από την ιστορία γι' αυτό». Υπογράμμισε ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς είναι ότι άσκησε κριτική στα κακώς κείμενα της Μεταπολίτευσης αλλά ήταν και είναι εδώ για να υπερασπιστεί τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού και τη ριζοσπαστικοποίηση του αντιδικτατορικού κινήματος «που τώρα την ποινικοποιείτε», ότι κάνει κριτική αλλά και αυτοκριτική γιατί κυβέρνησε.

Όμως, τόνισε, «δεν φέραμε εμείς τα δεινά που έφερε η παράταξη σας, δεν χρεοκοπήσαμε εμείς τον τόπο, δεν φέραμε εμείς 15% έλλειμμα, εμείς φέραμε πλεονάσματα και 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, δεν πήγαμε εμείς το χρέος από το 124% στο 180%, δεν μειώσαμε εμείς κατά 25% το ΑΕΠ». «Κυρίως», προσέθεσε, «δεν είμαστε εμείς αυτοί που δημιούργησαν τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, που έχουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία του τόπου».

Είπε πως ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε η σημερινή ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχουν πάρει ποτέ συλλογικά ως παράταξη την ευθύνη «για όλα αυτά που έφεραν τον τόπο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». «Δεν σας άκουσα ούτε μια φορά να αναλαμβάνετε την ευθύνη για το σκάνδαλο τη SIEMENS, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, το σκάνδαλο της Novartis, παρά μονάχα επιμένετε να μιλάτε για σκευωρία».