ΕΛΛΑΔΑ

Βαρθολομαίος: Λυπημένος και συγκλονισμένος για την Αγία Σοφία

Βαρθολομαίος: Λυπημένος και συγκλονισμένος για την Αγία Σοφία
ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να μας ενώσει, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος». Αυτό αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δήλωσή του στην εφημερίδα Washington Post για το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας.

Ο 80χρονος πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρεται να σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την βυζαντινό καθεδρικό ναό και ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου, σε τζαμί.

Η κίνηση αυτή του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζεται από την WP ως μια πολιτική κίνηση με τον Τούρκο πρόεδρο να θέλει να προσελκύσει συντηρητικούς μουσουλμάνους στο κόμμα του.

Στο άρθρο τονίζεται η προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης να κάνει λόγο για τοξική γλώσσα στη συζήτηση περί Αγιάς Σοφιάς, η οποία, όπως αναφέρει υπογραμμίζει τους αιώνες θρησκευτικής αντιπαλότητας σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία ανήκει ήδη από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

«Επιβιώσαμε 17 αιώνες και εφόσον είναι θέλημα θεού θα μείνουμε εδώ για πάντα» είπε ακόμη ο Πατριάρχης απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου για το πόσες εκκλησίες θα μείνουν όρθιες εάν οι Έλληνες έφευγαν από την Τουρκία.

Στις 2 Ιουλίου οι αποφάσεις

Σημειώνεται πως ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίτ Γκιούλ, προ ολίγων ημερών τάχθηκε υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γκιουλ σε τηλεοπτικό κανάλι, τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και αναφρόμενος στο θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε λόγο για ζήτημα «κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν», είπε χαρακτηριστικά.