Επανεκκίνηση τουρισμού: «Ανοίγουν» αερομεταφορές, εποχικά καταλύματα και μουσεία
Αερομεταφορές, εποχικά καταλύματα, αλλά και μουσεία «ανοίγουν» σήμερα και η Ελλάδα «δηλώνει» έτοιμη για την επόμενη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, καλούμενη να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.
Με «όπλα» τις εντυπωσιακές επιδόσεις της κατά τη διάρκεια της κρίσης, την προετοιμασία της σε υγειονομικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα όποια κρούσματα προκύψουν, τις σπάνιες ελληνικές ομορφιές, την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, αλλά και την περίφημη ελληνική φιλοξενία, για το φετινό - δύσκολο ωστόσο κατά γενική ομολογία - καλοκαίρι.
Πρώτο στοίχημα: Οι αερομεταφορές
Από σήμερα ανοίγουν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό, έχοντας ως βασική τους προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.
Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο δεν σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να δέχεται διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, αυξάνονται οι πτήσεις εξωτερικού. Από σήμερα Δευτέρα και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.
Πώς θα λειτουργούν τα αεροδρόμια
Οι έλεγχοι και όλα όσα ακολουθούν είναι ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, ξεκαθάρισε μιλώντας στο CNN Greece η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Ελευθέριος Βενιζέλος.
Από τη Δευτέρα που ανοίγουν οι πτήσεις, όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την χώρα προέλευσης.
Στα αεροπλάνα που έρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ από τρίτες χώρες ή από χώρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού θα γίνεται έλεγχος σε όλους τους επιβάτες.
Αυτά, ωστόσο, είναι ζητήματα ευθύνης της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ και δεν παρεμβαίνει σε αυτό ο αερολιμένας λέει στο CNN Greece η κυρία Παπαδοπούλου.
Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο επιβάτης αλλά και το τι θα συναντήσει μπαίνοντας στο αεροδρόμιο συνοψίζονται στα εξής:
Η είσοδος στο κτήριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο- καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου.
Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 6 ετών, καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση. Συνιστάται η αλλαγή της μάσκας κάθε 4 ώρες.
Δεύτερο στοίχημα: Οι τουρίστες
Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί της κυβέρνησης προανήγγειλαν με εμφατικό τρόπο, το «άνοιγμα» της χώρας στους ξένους επισκέπτες. Επιλέγοντας έναν ιδιαίτερα εμβληματικό τουριστικό προορισμό, τη Σαντορίνη και με φόντο τη μαγευτική καλντέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στα διεθνή ΜΜΕ το άνοιγμα του τουρισμού από σήμερα, Δευτέρα, προτάσσοντας την ασφάλεια της υγείας όλων. Και των επισκεπτών και των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και των κατοίκων των περιοχών που θα υποδεχτούν τους τουρίστες. Προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας αλλά και τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να επισκεφτούν την Ελλάδα.
«Ελάτε στην Ελλάδα. Φέρτε τους φίλους σας. Ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή. Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς» ήταν το μήνυμα που έστειλε.
Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε μια ημέρα μετά, από το ίδιο νησί, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που αφορά σε 250.000 δικαιούχους και αποσκοπεί στην τόνωση της τουριστικής κίνησης προς όφελος και των επιχειρήσεων του κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μέσω της επιδοτούμενης διαμονής για ένα τόσο μεγάλο αριθμό φιλοξενούμενων, «θα ενισχυθεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων του κλάδου, με επιπλέον πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες. Και, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, κατ' αυτό τον τρόπο εν τέλει προστατεύονται πολλές θέσεις εργασίας».
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών σε τουριστικούς προορισμούς, οι οποίες ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν περιπτώσεις κορωνοϊού.
Τα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταλύματα
Ο ξενοδοχειακός κλάδος δηλώνει έτοιμος να υποδεχτεί τους τουρίστες από σήμερα.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο τόνισε πως «ανοίγουμε και προσέχουμε».
«Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η περιγραφή του momentum στο οποίο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Με πίστη στις δυνατότητές μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον άνθρωπο, είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης και επίπονης προσπάθειας προκειμένου να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή σεζόν. Οι αβεβαιότητες όμως είναι πελώριες. Η πανδημία, αν και σε ύφεση, εξακολουθεί να υφίσταται και όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική ιατρική απάντηση σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη ούτε για την τουριστική κίνηση και συνακόλουθα ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να έχουν τις πληρότητες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν. Το τοπίο είναι δυναμικό κι αλλάζει μέρα με τη μέρα».
Ο κ. Βασιλικός εστιάζει στο ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπογραμμίζοντας ότι το ΞΕΕ με ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του είναι δίπλα στα μέλη του για τη διαμόρφωση του εξειδικευμένου πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί σε κάθε ξενοδοχείο, προκειμένου να μείνουμε όλοι ασφαλείς αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι.
«Βεβαίως έχουμε να επιλύσουμε μια πολύ δύσκολη άσκηση. Η υγεία είναι πάνω από όλα και μένει να δούμε τι πραγματικά περιθώρια τουριστικής δραστηριότητας υπάρχουν», αναφέρει ο κ. Βασιλικός.
Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση υπογραμμίζει, ότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, όπως λέει.
«Είμαστε υποχρεωμένοι σε checks and balances όλο το διάστημα που έχουμε μπροστά μας και το μόνο που μπορώ να εκφράσω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως οι Έλληνες ξενοδόχοι, για άλλη μια φορά, θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί ξέρουμε πόσο κρίσιμη είναι η σημασία της προσφοράς του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Όπως επίσης δεν φτάνει να ανοίξουνε τα ξενοδοχεία όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αεροπορικών πτήσεων και της σύνδεσής μας με μεγάλες αγορές» εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Μετά τους αρχαιολογικούς χώρους ανοίγουν και τα μουσεία
Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι ο ρόλος που θα παίξουν σε αυτή την φάση της «επανεκκίνησης» του τουρισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ελληνικά μουσεία. Τα αρχαιολογικά μνημεία, ήταν και είναι ένα από τα διαχρονικά «ατού» του ελληνικού τουρισμού και το άνοιγμα των ανοικτών αρχαιολογικών χώρων πριν μερικές ημέρες έτυχε διεθνούς προβολής. Ποιος είναι αυτός άλλωστε που αν έρθει στη χώρα μας δεν θέλει να επισκεφτεί την Ακρόπολη;
Μετά λοιπόν τους αρχαιολογικούς χώρους, από σήμερα Δευτέρα ανοίγουν και τα μουσεία με την... παράσταση να κλέβει το Μουσείο της Ακρόπολης.
Μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό ανοίγουν τις πύλες τους και περιμένουν τους επισκέπτες τους, με τους επικεφαλής και εργαζόμενους να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο οδικός τουρισμός
Τέλος, ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι και ο οδικός τουρισμός, κάτι που επίσης «επανεκκινεί» από σήμερα, με το άνοιγμα των συνόρων Ελλάδας - Βουλγαρίας.
Σε αυτή τη φάση και σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί, από 1η Ιουλίου θα γίνει άρση περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες και θα επανεξεταστεί έως τις 30 Ιουνίου το θέμα της απαγόρευσης για την Τουρκία.