ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 40 νέα κρούσματα στη χώρα μας, 2.810 συνολικά - 160 οι νεκροί

Κορωνοϊός: 40 νέα κρούσματα στη χώρα μας, 2.810 συνολικά - 160 οι νεκροί
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 2.810 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καθώς καταγράφηκαν 40 νέα. 

Την ίδια ώρα οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 160 καθώς υπήρξαν τέσσερις νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Από τα νέα κρούσματα, τα 35 αφορούν τον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 23 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανησυχία Τσιόδρα για την εμφάνιση πολλών εστιών σε διαφορετικά μέρη

Ο καθηγητής σημείωσε πως εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς απαιτούν ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα νέα κρούσματα στη Λάρισα.



Όπως είπε:

«Ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση δεν είναι ότι ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά γιατί το καταφέραμε με τη συμπεριφορά μας. Ο ιός δεν έσβησε αλλά συνεχίζει να υπάρχει. Υπάρχουν χώροι όπου απαιτούνται ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση όπως οι φυλακές, οι προσφυγικοί καταυλισμοί, οι καταυλισμοί των Ρομά, κλπ.

Εξακολουθεί να παραμένει δρόμος αντοχής, θα αντέξουμε, θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε εστίες της νόσου και θα τις αντιμετωπίζουμε. Με ανησυχεί όταν έχουμε εμφάνιση πολλών εστιών σε διαφορετικά μέρη».

Για τα τεστ αντισωμάτων

Σχετικά με χρήση τεστ αντισωμάτων ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς και ότι δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση».



«Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ας πω ένα παράδειγμα, είμαι ένας πολίτης σε μια επιδημία, μου ανακοινώθηκε πως είμαι θετικός σήμερα με μοριακό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ – εγώ δεν το πιστεύω –έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το ταχύ τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός -αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω τον ιό. Το τεστ μπορεί να κάνει 20 ημέρες να γίνει θετικό και υπάρχει η πιθανότητα αυτήν την στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων ανάλογα με το ποια ημέρα της νόσου βρίσκομαι, ανάλογα με την ποιότητα του τεστ. Άρα δεν το πιστεύω αυτό το αρνητικό τεστ που μου δίνει μια ψεύτικη ασφάλεια, που με καθοδηγεί λάθος-πως δεν έχω κάτι», επεσήμανε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα. Όπως ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας το μήνα Μάιο, λέγοντας πως το lockdown δεν ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από τη Δευτέρα θα είναι ελεύθερη η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.

Ο οδικός χάρτης για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια:

Α) Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίαςκαι την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού(απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες),



Β) Διαδικασίες κατά τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής προερχομένων από την αλλοδαπή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 15.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

1. Τη δυνατότητα εισόδου σε λιμάνια, μαρίνες και ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (πλην κρουαζιερόπλοιων) που προέρχονται από το εξωτερικό εφόσον είναι κενά επιβατών και υπό συγκεκριμένους υγειονομικούς όρους και κατόπιν αδείας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
2. Την εξακολούθηση της απαγόρευσης κατάπλου σκαφών από κράτη του εξωτερικού για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα (π.χ. Τουρκία).
3. Την υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου (τεστ) στο σύνολο των πληρωμάτων και επιβαινόντων, σε πιστοποιημένο εργαστήριο (με δαπάνη που βαρύνει τους επιβαίνοντες).
4. Την εφαρμογή οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας σχετικά με πλοία που παραμένουν σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό σε λιμένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
5. Την υποβολή ναυτιλιακής δήλωσης υγείας.
6. Την παροχή πληροφόρησης στους επιβαίνοντες σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς για τον COVID-19 που ισχύουν στο λιμένα ελλιμενισμού.
7. Την διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού επί σκάφους.

Οι οδηγίες για τις πτήσεις - Για ποιους προορισμούς θα υπάρξει παράταση - Ποιοι εξαιρούνται

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ακόμη την αναστολή πτήσεων εξωτερικού από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 31 Μαΐου και ώρα 23:59.

Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις.

Αναλυτικά οι αεροπορικές οδηγίες:

  • Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
  • Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
  • Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
  • Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
  • Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.
  • Αναφορικά με τις τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.

Οι εξαιρέσεις

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Ακόμη για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν,
  • Υγειονομικό προσωπικό,
  • πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό,
  • στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό,
  • πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Για τη Νέα Σμύρνη Λάρισας και την Ομόνοια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ρωτήθηκε για την κατάσταση στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, όπου 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, λέγοντας πως «θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, παρακολουθούμε τις εξελίξεις».



Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στην Ομόνοια, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, οι οδηγίες αφορούν σε όλες τις πλατείες και ο ιός κερδίζει έδαφος από το συνωστισμό».

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως, «προφανώς ήταν λάθος η συγκέντρωση και παραπέμπω στη δήλωση του Δημάρχου, ο οποίος με παρρησία αναγνώρισε το λάθος του».