ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: H σχέση lockdown και αύξησης θερμοκρασίας - Οι εξηγήσεις Τσιόδρα

Κορωνοϊός: H σχέση lockdown και αύξησης θερμοκρασίας - Οι εξηγήσεις Τσιόδρα
ΙΝΤΙΜΕ

Για μία απρόσμενη πτυχή του lockdown μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ποια η σχέση της καραντίνας με την άνοδο της θερμοκρασίας;

«Ακούω και διαβάζω σε μελέτες από περιβαλλοντόλογους ότι, πιθανώς, τα καλοκαίρια από δω και πέρα να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το lockdown, το "απαγορευτικό", επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτινών του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Συνεχίζοντας μίλησε αναφέρθηκε για το θέμα των κλιματιστικών, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό ζήτημα.

«Ήδη θα δούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ από ό,τι διαβάζω, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Άρα είναι πολύ σημαντικό το θέμα του κλιματισμού και είναι και πολύ λεπτό», σημείωσε και τόνισε:

Κλιματιστικά: Τέσσερα SOS και έξι συμβουλές για σωστή χρήση λόγω κορωνοϊού

«Θέλει πολλή προσοχή, θέλει κατ’ αρχάς μια τεχνική συντήρηση, να δει κανείς τις προδιαγραφές των συστημάτων που έχει και αν μπορεί να λειτουργήσει με άλλους μηχανισμούς κλιματισμού, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους χώρους, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και τις διαφορετικές συστάσεις για το καθένα ξεχωριστά είπε: «Υπάρχουν πρακτικά θέματα που δεν τα έχει λύσει η επιστήμη. Είμαι σίγουρος ότι θα προβλεφθεί κατά κάποιον τρόπο ένας σωστός τρόπος λειτουργίας του κλιματισμού στα αεροπλάνα και φυσικά θα μπορεί να ευνοείται η αραίωση των καθισμάτων όπου μπορεί να γίνεται , όπως στα πλοία ή στα λεωφορεία γιατί εκεί είναι εφικτό. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ικανή πληρότητα».

Ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε ότι είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση ακόμη κι αν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τέλος είπε ότι χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας και κατέληξε «δεν είναι αντίπαλοι. Η Υγεία υπερέχει αυτή τη στιγμή και η οικονομία ακολουθεί με τα μέτρα που υποδεικνύει η δημόσια υγεία».