ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με το βλέμμα στην Αθήνα

Αγρότες: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με το βλέμμα στην Αθήνα
Αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Διαιρεμένοι σε τέσσερα, τουλάχιστον, στρατόπεδα είναι οι αγρότες, μετά και την μαζική κάθοδό τους στην Αθήνα και το διήμερο παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Το ένα μέτωπο είναι η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, που τη Δευτέρα παρέδωσε τα αιτήματά της στην κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, το δεύτερο είναι αυτό του μπλόκου της Νίκαιας, που διαφοροποιήθηκε από την κίνηση αυτή, εμμένοντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, το τρίτο, είναι αυτό των Τεμπών, που δέχεται να πάει σε διάλογο με την κυβέρνηση, αλλά υπό άλλους όρους και το τέταρτο, που προέκυψε την Τρίτη το μεσημέρι, είναι αυτό της Πελοποννήσου.

Η διάσπαση των αγροτών λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι ο διάλογος, αλλά με όλους τους αγρότες. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις ενημερώθηκε για την παρουσία εκπροσώπων των αγροτών στο Μαξίμου τη Δευτέρα, «θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα». Ξεκαθάρισε πάντως, πως στόχος είναι ο διάλογος και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες να γίνει σύντομα. Πάντως μέχρι να γίνει αυτό, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ρόδες των τρακτέρ τους είναι στραμμένες προς την Αθήνα.

Νέα διαφοροποίηση από την Πελοπόννησο

Το βασικό άξονα των αιτημάτων τους έστειλαν στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σήμερα Τρίτη, οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, εκπροσωπώντας δεκατρία μπλόκα από τους έξι νομούς της Πελοποννήσου, έντεκα συνεταιρισμούς κι αγροτικούς συλλόγους, ενώ το κείμενο προσυπογράφει και ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας από την Κρήτη.

Στο κείμενο αυτό οι αγρότες επισημαίνουν ότι, «ο βασικός άξονας των αιτημάτων μας είναι το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αυτόνομο ΟΓΑ, το φορολογικό μια και συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, το ξεκαθάρισμα των αγροτών (μητρώο, κριτήρια κατά κύριο επάγγελμα) μιας και αυτό συνδέεται άμεσα και με το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό».

Ειδικότερα, αναφορικά με τα αιτήματα τους, σημειώνουν πως για το κατά κύριο επάγγελμα «η έννοια του αγρότη πρέπει να καθορίζεται με κριτήριο την εγγραφή του στον ΟΓΑ» και για την εγγραφή να απαιτείται το 51% του εισοδήματος να είναι γεωργικό λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο 5ετίας, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται χρονιές με ελάχιστη παραγωγή ή φυσικές καταστροφές, όπου ένας αγρότης για να ζήσει την οικογένειά του μπορεί να χρειαστεί να κάνει άλλες δουλειές όχι απαραίτητα γεωργικής φύσης.

Για το ασφαλιστικό ζητούν αυτονομία του ΟΓΑ με «ξεκαθάρισμα των δικαιούχων οι οποίοι δεν μπορούν παρά να είναι μόνο αγρότες» και συγκεκριμένα ζητούν, «να παραμείνουν έως το 2020 οι 7 κατηγορίες ασφάλισης που ήδη υπάρχουν χωρίς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους ασφάλισης. Παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΓΑ και βάσει αυτής να συζητήσουμε όποια διορθωτικά μέτρα μπορεί να χρειαστεί να παρθούν».

Επιπλέον για την ενίσχυση των εσόδων του ΟΓΑ προτείνουν να ενταχθούν οι εργάτες γης χωρίς χαρτιά που τους υπολογίζουν σε πάνω από 500.000, να πληρωθεί ΕΝΦΙΑ σε γεωργική γη που δεν παράγει και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, αλλά έχουν γεωργικό εισόδημα να αποδίδουν ποσοστό υπέρ του ΟΓΑ.

Ακόμη καταθέτουν έξι συγκεκριμένες προτάσεις και για το εργόσημο, ενώ για το φορολογικό υπογραμμίζουν πως, «βασικό μέλημα πρέπει να είναι ο σαφής προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος. Σ' αυτό θα πρέπει και να υπολογιστούν σωστά τα πραγματικά έξοδα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα».

Ειδικότερα, ζητούν, να παραμείνει και για τα επόμενα έτη ο συντελεστής φορολόγησης 13% . Για εισοδήματα πέραν των 25.000 να υπάρχει κλιμακωτή αύξηση και η προκαταβολή φόρου να μείνει στο 27,5% και το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, ενώ οι αποσβέσεις μηχανημάτων να καλύπτουν όλο το ποσό και να υπάρξει αναγνώριση όλο του ποσού σαν έξοδο, με κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ζητούν ακόμη να παραμείνει το 12.000 ευρώ αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, να απαλλαχθούν του τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ γης και μικρών εγκαταστάσεων, να τους χορηγηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση αγροτικού ρεύματος, καθώς και να αποσυρθεί η πρόσφατη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Επιπρόσθετα ζητούν να επανέλθει στο 13% ο ΦΠΑ για τα γεωργικά εφόδια. Να λυθεί το πρόβλημα της επιλεξιμότητας βοσκοτόπων και να δοθεί λύση και σε επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τα ‘'κόκκινα'' δάνεια και τον ΕΛΓΑ. Τέλος, επιθυμούν «να σταματήσουν να δίνονται επιδοτήσεις σε γήπεδα γκολφ κι αεροδρόμια».

Μήνυμα από την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων

Το ρήγμα στις τάξεις των αγροτών προβληματίζει και τους ίδιους τους αγρότες, με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, να στέλνει μήνυμα σχετικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών αλλά και λοιπών κοινωνικών ομάδων στην Αθήνα: «Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε. Διαμηνύουμε στην κυβέρνηση και σ' όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν, ότι με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε».

Οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους «όποτε κι όπως χρειαστεί, με διάφορες μορφές και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι όποτε και να φέρει αυτό το ασφαλιστικό τερατούργημα για ψήφιση, θα μας βρίσκει αγωνιστικά μπροστά της. Δεν πρόκειται να κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε. Κι ας μην κάνει το λάθος να νομίζει ότι, επειδή σε λίγο καιρό ανοίγουν οι δουλειές για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα παρατήσουμε τον αγώνα και θα βρει ανοιχτούς τους δρόμους να περάσει τα μέτρα εξόντωσής μας».

Στην ανακοίνωσή τους αφήνουν αιχμές τόσο εναντίον συναδέλφων τους αγροτών, αλλά και εναντίον της κυβέρνησης ότι «επιμένει να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε το διάλογο. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο λαιμό μας δεν θα πάμε. Γι' αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους «προθύμους» που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου, κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε «να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας».

Η συγκεκριμένη κίνηση των αγροτών ζήτησε από την κυβέρνηση ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση. «Όχι, όμως, στη βάση των εξοντωτικών κυβερνητικών σχεδίων, αλλά για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που προβάλλουμε κι αφορούν στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Για παράδειγμα ζητάμε κατάργηση τεκμηρίων και να υπάρχει αφορολόγητο για τους αγρότες και για όλους. Επιμένουμε σ' αυτή την εύλογη απαίτησή μας, αλλά η κυβέρνηση δεν μας απαντάει αν θα υπάρξει αφορολόγητο και πόσο και μας κατηγορεί κι από πάνω ότι είμαστε κατά του διαλόγου», ξεκαθαρίζουν οι αγρότες.

Αμετακίνητη στα μπλόκα η Νίκαια

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του το μπλόκο της Νίκαιας, που έχει σαφώς διαφοροποιηθεί από την Πανελλήνια συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων και σε συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα, με κλιμάκωση των δράσεων διαμαρτυρίας από μέρα σε μέρα.

Όπως αποφάσισαν οι αγρότες, στις 4 το απόγευμα της Τρίτης θα κλείσουν την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ για ένα δίωρο τουλάχιστον, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες, τράπεζες και δικαστικά μέγαρα των Θεσσαλικών πόλεων και έπεται και συνέχεια.

Στάση αναμονής στα Τέμπη ως τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών συνεδρίασαν, επίσης, τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να αποτιμήσουν την κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί στο αγροτικό μέτωπο, αλλά και να καθορίσουν τη στάση τους, μετά και την κατάθεση προτάσεων στην κυβέρνηση και από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

Υπενθυμίζεται ότι τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών είχαν ήδη στείλει στο Μαξίμου, αλλά και στους αρχηγούς των κομμάτων τις προτάσεις τους από την προηγούμενη Τετάρτη κι αναμένουν την ανταπόκριση του πρωθυπουργού στο αίτημα για διάλογο.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους, μετά την αποστολή στην γραμματεία της κυβέρνησης και στους αρχηγούς των κομμάτων την προηγούμενη Τετάρτη, η οποία ήταν αποτέλεσμα των εργασιών του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών και προσυπογράφουν πάνω από 30 μπλόκα, με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του χάρτη των μπλόκων της χώρας, από αγρότες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο, ήρθε η επίσημη απάντηση από το χείλη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος δήλωσε «χαρούμενος» για τη αποστολή των αιτημάτων από τους αγρότες, έστω και μετά από έξι μέρες από την στιγμή που τα παρέλαβε η κυβέρνηση.

Επισημαίνουν ακόμη, ότι μετά και από επικοινωνία με στέλεχος της κυβέρνησης, η προκαθορισμένη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη (16-2-16) μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, αφού στην ατζέντα του ταξιδίου βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα.

«Αναμένουμε έναν έντονο διάλογο με διάθεση για λύσεις από την πλευρά του, από την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Το αγροτικό κίνημα παραμένει αρραγές, γιατί όλοι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ολικής παύσης της παραγωγής μας», τονίζουν οι αγρότες των Τεμπών και συνεχίζουν: «Μένουμε μακριά από μεθοδεύσεις και σπασμωδικές κινήσεις ανθρώπων που προσπαθούν να τραυματίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες όλη της χώρας, ενωμένοι κάτω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά και οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι τυχαίο και συγκυριακό ότι οι Έλληνες αγρότες είναι στον δρόμο».

Ρήγμα και στη Δυτική Μακεδονία

Στο μεταξύ, ρήγμα φαίνεται πως έχει επέλθει στο μέτωπο των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η επιστολή με τα αιτήματα των αγροτών που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφεται μόνο από το μπλόκο του Πολυμύλου στην Κοζάνη. Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων επτά μπλόκων δεν συμφώνησαν στο πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα της δημιουργίας μητρώου αγροτών δεν είναι κυρίαρχο και επιτακτικό στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μπλόκου των Γρεβενών, Στέργιο Τζημιόπουλο, τα επτά από τα οκτώ μπλόκα της περιφέρειας διαχώρισαν τη θέση τους, θεωρώντας ότι «τα βασικά θέματα που πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου με την κυβέρνηση πρέπει να είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής». Επίσης σημείωσε την ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο φόρος που έχει επιβληθεί σε κάθε φιάλη εμφιαλωμένου οίνου.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών που διαχώρισαν τη θέση τους δεν αρνούνται την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά σημειώνουν: «Αυτό που επιδιώκουμε άμεσα, είναι διάλογος με την κυβέρνηση».

Ο χάρτης των μπλόκων σε όλη τη χώρα

Δυναμικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με το μπλόκο της Νίκαιας να ενισχύεται και να κλείνει σήμερα για τρεις ώρες από τις 16:00 την παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του Κιλελέρ.

Στη Μακεδονία, ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. Ωστόσο οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο, που συντάσσονται με αυτό της Νίκαιας, δεν αποκλείεται να αποφασίσουν στη σημερινή τους συνέλευση την επιστροφή της δύναμής τους στον κόμβο της Καλικράτειας νομού Χαλκιδικής.

Το καθιερωμένο πλέον πρόγραμμα αποκλεισμού ακολουθεί και σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά».

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, ενώ στις 18:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Σε δεύτερο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Γιάννη Τουρτούρα, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η ουρά που έχουν σχηματίσει οι νταλίκες και τα φορτηγά επί ελληνικού εδάφους φτάνουν μέχρι το χωριό Χαρωπό».

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, επισήμανε ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. «Επί 220 ώρες, έχουμε ανοίξει μόνο τρία δίωρα για φορτηγά και νταλίκες» επισήμανε και τόνισε: «Σε γενική συνέλευση που προγραμματίζεται εντός των επόμενων ωρών, ίσως και να καταλήξουμε σε σκλήρυνση της στάσης μας ακόμα και για τα ΙΧ και λεωφορεία». Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν από το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης και την αποφυγή ατυχημάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες στις 23:00 άνοιξε το τελωνείο για μιάμιση ώρα περίπου, καθώς είχαν συγκεντρωθεί υπεράριθμα φορτηγά και νταλίκες».

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12:00 χθες έγινε αποκλεισμός. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι και την Παρασκευή, εκτός εάν κρίνουμε ότι λόγω καιρού μπορεί να ταλαιπωρήσουμε, μέσω των παρακαμπτηρίων, τους οδηγούς και να προκληθεί ατύχημα» τόνισε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.

Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί περισσότερα από 80 άτομα που συμμετέχουν στο μπλόκο κατασκήνωσαν και με δύο τρακτέρ στην είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και μοιράζουν έντυπο υλικό με τις θέσεις τους, και μήλα στους πολίτες.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11.00-18.00, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Παναγιώτη Ανδρικόπουλο να επισημαίνει: «το μπλόκο μας φαίνεται να έχει υπογράψει όλες τις λίστες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει ο διάλογος και να δούμε μετά ποια θα είναι η επόμενή μας κίνηση».

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «από τις 18:00 χθες προχωρήσαμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό και συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων».

Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως επισήμανε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «από χθες στις 18:00 είμαστε κλειστά, κάτι που θα συνεχίσουμε μέχρι και αύριο την ίδια ώρα».

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο, το εξής:
- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί και στα δύο).
- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-18:00).
- Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-14:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00-18:00.
- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στη Φθιώτιδα

Ήδη οι αγρότες από την περιοχή του Δομοκού που έχουν κλείσει το δρόμο στην περιοχή Δρούγος, λίγο μετά το Δομοκό, αλλά και στην πόλη του Δομοκού, μετακινούνται με αυτοκίνητα προς την εθνική οδό Λαμίας Αθηνών με στόχο να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο Λαμίας Αθηνών στο 200ό χιλιόμετρο στην περιοχή του κόμβου του Μπράλου.

Στην ίδια κατεύθυνση μετακινούνται και οι αγρότες από την περιοχή της Αταλάντης, που έχουν μπλόκο στο 140 km της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, και υπολογίζεται μετά τη 1.00 το μεσημέρι θα βρίσκονται με αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο του Μπράλου, στο 200ό χιλιόμετρο.

Εκεί βρίσκονται περίπου 70 τρακτέρ από την περιοχή του Μώλου, έχοντας κλείσει τις διαβάσεις εισόδου ή εξόδου στην εθνική οδό, αλλά και την κίνηση των αυτοκινήτων από και προς Μπράλλο και Άμφισσα.

Παράλληλα, οι αγρότες με τρακτέρ που βρίσκονται στον κόμβο της Ανθήλης αποφάσισαν να συντονιστούν με τους συναδέλφους τους από Δομοκό και Ατάλαντη και να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο στο κόμβο του Μπράλου. Το συγκεκριμένο σημείο, ο κόμβος του Μπράλου, είναι στρατηγικό σημείο και ο αποκλεισμός του ουσιαστικά κόβει την Ελλάδα στα δύο.

Οι δυνατότητες που έχει η αστυνομία για να διοχετεύσει την κυκλοφορία είναι ελάχιστες και αυτές αφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι αγρότες μετά τη 1.00 το μεσημέρι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης οχημάτων στο εθνικό δίκτυο πριν και μετά τη Λαμία.

Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Συνεχίζουν και σήμερα οι αγρότες τον αποκλεισμό της ΔΟΥ Ηρακλείου, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη λειτουργία της, εάν δεν αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια προκειμένου αγρότες του Ηρακλείου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Εξάλλου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών Αστερουσίων, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τους αγρότες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος. «Με την οργάνωση αυτής της μεγάλης κινητοποίησης, αποδείξαμε ότι μπορούμε με επιτυχία να συντονίζουμε πανελλαδικά και να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας» αναφέρουν στην ανακοίνωση και προσθέτουν πως στέλνουν «μήνυμα στην κυβέρνηση και σ' όλους όσοι τη σιγοντάρουν, ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δε θα αποχωρήσουμε».

Τέλος σημειώνουν ότι συνεχίζουν αγωνιστικά, οργανωμένα στο μπλόκο των Πραιτωρίων και καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού «να βγουν στον δρόμο, να οργανώσουν μπλόκα στη βάση των αιτημάτων τους».

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, αποκλείοντας δύο φορές την ημέρα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας. Οι συγκεκριμένοι αγρότες παραμένουν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» κλείνοντας, από σήμερα Τρίτη, την εθνικη οδό από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 5.30 το απόγευμα.

Όπως έκαναν γνωστό για τις παραπέρα δράσεις τους αναμένουν τις αποφάσεις του συντονιστικού τους σε σύμπλευση με το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία. Οι αγρότες της «Ενωτικής Ομοσπονδίας» έκαναν λόγο για επιτυχημένη παρουσία τους στην Αθήνα και στα συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Μπλόκα και στη Ρόδο

Τη ΔΟΥ Ρόδου απέκλεισαν, με τρακτέρ και οχήματα, οι αγρότες του νησιού, ζητώντας την απόσυρση το ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Από τα ξημερώματα, ομάδα αγροτών του νησιού περικύκλωσε το κτίριο της ΔΟΥ με τρακτερ στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων της επιτροπής αγώνα.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην κινητοποίηση των αγροτών όλης της χώρας και να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας ενάντια στη λεηλασία των ζωών μας» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι αγρότες σε ανακοίνωσή τους. Οι αγρότες που βρίσκονται έξω από το κτίριο της ΔΟΥ παρακολουθούν τις εξελίξεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ενδεχομένως μάλιστα ο αποκλεισμός να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για τις κύριες συντάξεις η πρόταση της κυβέρνησης

Αγρότες: Τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για τις κύριες συντάξεις η πρόταση της κυβέρνησης

Αποστόλου: Διάλογος με τους αγρότες αφού λάβουμε κι άλλα αιτήματα

Αγρότες: Διαβουλεύσεις στα μπλόκα και προτάσεις στον Τσίπρα