ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς για συναθροίσεις: Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα

Χαρδαλιάς για συναθροίσεις: Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 2.678 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 15 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ακόμη δύο θάνατοι με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 149.  

Μετά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, έγινε γνωστό πως ένας 67χρονος που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας είχε υποκείμενο νόσημα.

Σημειώνεται πως από τα 15 νέα κρούσματα, τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Ακόμη, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 85 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Για τα κρούσματα που υπήρξαν στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Τσιόδρας είπε πως υπάρχει πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού.

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με μεταλλάξεις του ιού.

«Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ, ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος.

Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την μετάδοση από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά, αυτοί δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά.

Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένιση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS το 2003. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα γι’αυτήν την μετάλλαξη», σημείωσε.



Θετικά στοιχεία για εμβόλιο σε πειραματόζωα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Science για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.

Αναλυτικά τόνισε: «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους».

Για τον εμβολιασμό και τη γρίπη

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε αρχικά πως για τους υγειονομικούς είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Σημείωσε λέγοντας πως η γρίπη είναι μια νόσος για την οποία δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλον τον πληθυσμό, και είπε πως η μόνη χώρα που έχει στα κριτήρια τον εμβολιασμό είναι οι ΗΠΑ.

«Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά γλιτώνει πολλές ζωές, υπάρχει το όφελος που δεν φαίνεται».

Έδωσε ως παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής και την αναγκαιότητα να υπάρχουν εμβολιασμοί εκεί, όπως και στις ευάλωτες ομάδες.

Για τη νόσο Καβασάκι και τα παιδιά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την νόσο Καβασάκι. Υπάρχει θεραπεία, είπε, τονίζοντας πως είναι σπάνιο σύνδρομο.



«Δεν έχει τεκμηριωθεί η σύνδεση του με τον ιό αλλά μάλλον υπάρχει», είπε.

Επισήμανε πως παραμένουν σε επαγρύπνηση και δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία.

Σημειώνεται πως δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με τη νόσο αυτή.

Χαρδαλιάς για συναθροίσεις στις πλατείες: Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε ξανά αυστηρό μήνυμα σε όσους συναθροίζονται στις πλατείες, αγνοώντας τα μέτρα.



«Θέτουν σε κίνδυνο την δική τους ζωή και των συνανθρώπων τους», είπε και τόνισε πως:

«Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας, είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες. Και τις αποφύγαμε γιατί λάβαμε γρήγορα και συντεταγμένα τα μέτρα. Oύτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορωνοϊό».

«H προσπάθεια συνεχίζεται - η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στόχος μας να μη χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», συνέχισε.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως η μετακίνηση σε άλλο νομό επιτρέπεται μόνο για του εξής λόγους και έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα: Τροφοδοσία, λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση.

Στην ηπειρωτική χώρα η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει από τις 18 Μαΐου,ενώ για τα νησία θα ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.