Αποκλειστικό: Αίτημα Εμπορικού Συλλόγου στο υπ. Ανάπτυξης για προστασία από αθέμιτο ανταγωνισμό
Αίτημα στο υπουργείο ανάπτυξης για προστασία από αθέμιτο ανταγωνισμό, προκειμένου τα καταστήματα που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου να πωλούν μόνο τα είδη που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ, υπέβαλε πριν λίγη ώρα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης ανέφερε πως μια εβδομάδα επιπλέον κλειστή, συσσωρεύει περισσότερες ακάλυπτες υποχρεώσεις για τους καταστηματάρχες
Εν τω μεταξύ, την αγωνία τους αλλά και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που θα επικρατήσει από τις 11 Μαΐου εκφράζουν παράγοντες του λιανεμπορίου. Όπως επισημαίνουν το σχέδιο επανεκκίνησης έχει και θολά σημεία, ενώ θεωρούν πως δημιουργούνται απορίες γιατί αποφασίστηκε να ανοίξουν μόνο κάποια από τα καταστήματα στις 4 Μαΐου.
Όπως ανέφερε στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, οι μικρομεσαίοι έμποροι είναι δυσαρεστημένοι διότι, ενώ περίμεναν πως η αγορά θα ανοίξει συνολικά, επιλέχθηκε να επαναλειτουργήσουν μόνο αυτά με τα αθλητικά είδη. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα δημιουργεί ανισότητα, καθώς φαίνεται πως κερδισμένες είναι οι μεγάλες αλυσίδες έναντι των μικρών καταστημάτων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής από όλους τους καταστηματάρχες για να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Τέλος ο κ. Καρανίκος τόνισε πως η αγορά του λιανεμπορίου αναμένει τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, που είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.
Σύγχυση έχει δημιουργηθεί με την κατηγοριοποίηση βάσει ΚΑΔ όσων πρόκειται να λειτουργήσουν. Δηλαδή ως βιβλιοπωλείο λογίζεται τόσο το κατάστημα της γειτονιάς όσο και ένα κατάστημα της μεγάλης αλυσίδας.
Παράλληλα εκπρόσωποι του εμπορικού κλάδου υποστηρίζουν πως ερωτήματα προκύπτουν και από την κατηγοριοποίηση με βάση το εμβαδόν, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια εργαζομένων και πελατών. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη στους μικρούς εμπορικούς χώρους είναι πιο δύσκολη η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Και φέρνουν ως παράδειγμα τα κομμωτήρια, στα οποία η εγγύτητα είναι δεδομένη και γιατί μπαίνουν περιορισμοί στην εξυπηρέτηση πελατών στα δίκτυα λιανικής.
Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τους καταστηματάρχες είναι ο περιορισμός της συνάθροισης, με τις επιχειρήσεις να αναζητούν την καλύτερη αναλογία μεταξύ εργαζομένων και πελατών. Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το μίνιμουμ των εργαζομένων ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες. Σε αυτό το σημείο ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγεί η απασχόληση, καθώς οι καταστηματάρχες δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Αναφορικά με την «αστυνόμευση» των μέτρων, παράγοντες του εμπορικού κλάδου τονίζουν πως κάποια καταστήματα λιανικής δεν διαθέτουν πάντοτε τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της ροής των πελατών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Κώστας Καββαθάς, δήλωσε πως διατυπώνονται παράπονα από μικρομεσαία καταστήματα για το άνοιγμά τους στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην εστίαση, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί μέσω κρατικής επιχορήγησης για να αποφευχθούν τα «λουκέτα». Παράλληλα πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μέριμνα σχετικά με τα ενοίκια των επιχειρήσεων εστίασης, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο στον κλάδο έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 10.000 από ενοίκια και ΔΕΚΟ. Επίσης ο κ. Καβαθθάς τονίζει πως είναι αναγκαία η στήριξη από το κράτος των εργαζομένων στην εστίαση, ενώ προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενα «λουκέτα». Η εστίαση αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ και είναι ο πιο πολυπληθής κλάδος που απασχολεί περί τους 700.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τουλάχιστον το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης, δεν θα θελήσει ή δεν θα μπορέσει να σηκώσει ρολά, εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα μέτρα στήριξης της ρευστότητας.