Κορωνοϊός: Νέα μέτρα περιορισμού από Μεγάλο Σάββατο έως Δευτέρα του Πάσχα
Στα 2.207 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 15 νέα. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους 105 καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν ακόμη τρεις άνθρωποι. Παράλληλα, από το Μ. Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα, ανακοινώθηκαν δύο νέα αυστηρά μέτρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Από τους νεκρούς, οι 29 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Ακόμη 69 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με το 83% να έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.
Παράλληλα, 33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έως σήμερα, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.109.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 526.000 άνθρωποι ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 137.906 θάνατοι.
Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους περισσότερους θανάτους.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μελέτες δείχνουν την σημαντική έλλειψη ανοσίας και την ανάγκη επαγρύπνισης τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε πως αυτές οι ημέρες έχουν έναν θρησκευτικό χαρακτήρα.
«Όταν πριν από 30 χρόνια σαν φοιτητής είχα επισκεφτεί το Άγιο Όρος για να δώ μια ακραία μορφή ζωής, μου είχαν μείνει τα λόγια ενός μοναχού "Η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάς στο μπαλκόνι ειναι εσωτερικό βίωμα"», σημείωσε.
Δύο νέα μέτρα για το Πάσχα
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από τις 21:00 το Μεγάλο Σάββατο μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα τη Δευτέρα του Πάσχα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.
Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο άτομα κατά όχημα.
Ανακοίνωσε πως καταχρηστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.
«Διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών που δεν θυμίζει τίποτα αυτές που έχουμε ζήσει πιο παλιά. Ευχαριστούμε αυτούς που θα ζήσουν το Πάσχα εναρμονισμένοι με τους νόμους. Ένας στους δέκα δηλώνουν εμμέσως ότι θα ζήσουν το Πάσχα πέρα από τα όρια και είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τα πάντα. Λες και δεν θα τους φτάσει ο ιός, λες και δεν μπορούμε να φάμε τη μαγειρίτσα με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί. Να θυμίσω ότι τις ημέρες του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Υπενθύμισε πως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, όπως και τα κοιμητήρια.
Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά και οι πολίτες δεν χρειάζεται να μετακινούνται. «Η ημερομηνία λήξης είναι η 30η Ιουνίου, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε».
«Όλα πάνε καλά αλλά πρέπει να συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε.
Αναφορικά με τις πύλες εισόδου, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Μάϊου στις 12 το βράδυ η αναστολή των πτήσεων από και προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ολλανδία, ενώ ειδικά για τη Γερμανία, οι πτήσεις αφορούν μόνο την προσγείωση ή απογείωση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα.
Ακόμη είπε πως σε 49 οχήματα αφαιρέθηκαν πινακίδες τις τελευταίες 24 ώρες για μη τήρηση των μέτρων.
«Θα νικήσουμε μόνο αν συνεχίζουμε να βάζουμε το "εμείς" πάνω από το "εγώ"», είπε με έμφαση.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία ανίχνευσης του ιού στη Θεσσαλία
Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε «πως ολοκληρώνεται η διαδικασία ανίχνευση του κορωνοϊού στην περιοχή της Θεσσαλίας με τα δείγματα τα οποιά προχωρήσαμε σαν Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους συνεργαζόμενους φορείς. Να σας ενημερώσω ότι στην ενότητα Λάρισας στην Νέα Σμύρνη είχαμε 49 ελέγχους και ένα θετικό κρούσμα, στον Τύρναβο κάναμε 76 ελέγχους, στα Φάρσαλα 48 ελέγχους, στην Ενότητα Τρικάλων Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι 46 ελέγχους, στην Ενότητα Καρδίτσας, Μαύρικα Καρδίτσας 43 ελέγχους, στους Σοφάδες, στον παλαιό οικισμό Νέας Ζωής σε 70 ελέγχους αλλά και στην ενότητα της Μαγνησίας σε Αλιβέρι, Αγία Παρασκευή, Νέαπολης Βόλου 70 ελέγχους. Ήταν όλα αρνητικά. Συνολικά σε 416 δείγματα υπάρχει μόνο ένα θετικό κρούσμα. Όλα πάνε καλά αλλά πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διακρίσεις την προσπάθεια ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας».
«Θεωρίες συνωμοσίας περί κατασκευασμένου ιού»
Ερωτώμενος για τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας περί κατασκευασμένου ιού, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως δεν πρόκειται για ιό που προέκυψε από εργαστηριακό πείραμα.
«Προέκυψε από τη φύση και ο πιο στενός συγγενής του υπάρχει στις νυχτερίδες. Πώς πέρασε προς τον άνθρωπο, η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι έγινε μέσα από έναν μυρμηγκοφάγο. Δεν συμμεριζόμαστε θεωρία συνωμοσίας», είπε.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας συνέχισε λέγοντας πως «σαν χώρα δίνουμε το παράδειγμα σε όλο το κόσμο για το πώς μπορείς να νικήσεις τον ιό. Είμαστε στις πρώτες θέσεις. Η επιστήμη συγκρατεί τον ιό όταν εφαρμόζεται με σωστό τρόπο. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίζουμε έτσι επιστημονικά και για τις ευπαθείς ομάδες. Μπορεί να είναι και στο τέλος του χρόνου. Θα το δούμε, δεν είμαστε εδώ για να γίνουμε προφήτες».
Αναφερόμενος για την χλωροκίνη είπε πως «περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις. Βλέπουμε με ανησυχία τις ανεπιθύμητες ενέργειες, κρίσιμο ερώτημα το πότε παίρνει κανείς θεραπεία».
Για τις ευπαθείς ομάδες
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως «είναι σημαντικό και το έχουμε πει πολλές φορές να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αν δεν έχουμε διασπορά του ιού και τα μέτρα δουλέψουν τότε έχουμε πει ότι τελευταία ομάδα που θα ανοίξουμε τις πόρτες της επικοινωνίας με τις υπόλοιπες θα είναι οι ευπαθείς. Πήρα μια επιστολή χθες από έναν ηλικιωμένο που μου έλεγε "Γιατρέ πρέπει και εμείς κάποια στιγμή να βγούμε έξω γιατί δεν μπορούμε να είμαστε άλλο μέσα". Θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα έρθει και αυτό, απλά όσο υπάρχει μικρό ποσοστό ανοσίας είναι επικίνδυνο να πούμε να ανοίξουμε την πόρτα στις ευπαθείς ομάδες. Δεν θα είναι πολύ σύντομα αλλά λίγο αργότερα, όταν θα έχουμε αυτά τα στοιχεία που θα το επιτρέπουν».
Για τα σχολεία και τους μαθητές
Αναφορικά με δημοσιεύματα για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μαΐου και για το σενάριο να πάνε τα παιδιά με μάσκες και γάντια και να κάνουν τεστ, ο κ. Τσιόδρας απάντησε:
«Καταρχάς εγώ δεν γνωρίζω πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Γίνονται κάποιες εικασίες για το πότε θα ανοίξουν. Το σημαντικότερο που θα πρέπει να τηρηθεί, εφόσον ανοίξουν θα είναι οι κανόνες υγιεινής και η φυσική απόσταση. Δεν νομίζω ότι έχει δίκιο η δημοσιογράφος σε αυτό που λέει ότι τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο όχημα της μετάδοσης του ιού τουλάχιστον δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και δεν ξέρω γι΄αυτόν τον ιό πόσο ισχύει. Μάλλον δεν ισχύει τόσο όσο φανταζόμαστε και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα που είχαν τα μέτρα που πήραμε τότε στην εξάπλωση της επιδημίας με το κλείσιμο των σχολείων. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να μπορέσουμε να πουμε με βεβαιότητα τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση αυτής της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σίγουρα τα παιδιά δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτό δίνει μια άνεση να ανοίγουν τις κοινωνίες να ανοίγουν την πόρτα στα νέα παιδιά. Όλα εξαρτώνται από την διασπορά του ιού στην κοινότητα».
Με τη σειρά του και ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε πως: «Είναι εξαιρετικά προώρη αυτή η συζήτηση και το λέω με όλη τη δύναμη της προσπάθειας που κάνουμε. Αυτό που προέχει είναι αυτές τις δέκα μέρες ώς τις 27 Απριλίου να κάνουμε αυτό που πρέπει για να πετύχουμε το στόχο μας».