Κορωνοϊός: Παροχή παρηγορικής φροντίδας σε ασθενείς με χρόνιο πόνο μέσω skype
Φροντίζουμε εξ αποστάσεως τους ασθενείς μας, όσο αυτό είναι δυνατόν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομ. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Θεραπείας Πόνου ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) Ιωάννα Σιαφάκα, αναφερόμενη στους ασθενείς με χρόνιο καλοήθη ή κακοήθη πόνο.
«Μέσα από το δίκτυο των μελών μας σε ολόκληρη τη χώρα στηρίζουμε με κάθε τρόπο ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με επώδυνα συμπτώματα απειλητικών για τη ζωή νόσων. Άτομα δηλαδή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άτομα στα οποία απευθύνεται η Παρηγορική Φροντίδα, που μαζί με τους φροντιστές τους βιώνουν αυτή την περίοδο τις πιο δύσκολες συνθήκες. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει να λείψει σε κανέναν από αυτούς τους ασθενείς η παρηγορική φροντίδα».
Πώς όμως μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως εξέταση σε ογκολογικούς π.χ. ασθενείς; Μα μέσω skype φυσικά απαντά η κ. Σιαφάκα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τους εξετάζει με βάση απεικονιστικές εξετάσεις που της έχουν ήδη στείλει στο μέιλ και το ιστορικό τους, που είτε γνωρίζει ή μαθαίνει κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας.
Η άυλη συνταγογράφηση μάλιστα έχει βοηθήσει, όπως λέει η καθηγήτρια στο να μη συγχρωτίζεται ο κόσμος στο νοσοκομείο, και δη «αυτός ο ταλαιπωρημένος κόσμος» όπως τονίζει. Φέρνει παράδειγμα το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Αρεταίειου Νοσοκομείου, το οποίο όπως μας λέει έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. και εξακολουθεί να φροντίζει τους ασθενείς του εξ αποστάσεως πανελλαδικά.
«Τα αιτήματα των ασθενών συγκεντρώνονται από τις γραμματείες της Α' Αναισθησιολογικής Κλινικής και της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. που τα προωθούν στους θεράποντες ιατρούς για περαιτέρω επικοινωνία, παρακολούθηση και συνταγογράφηση. Κάτι ανάλογο γίνεται με τους ασθενείς του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Σισμανογλείου».
Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ασθενής χρειάζεται παρέμβαση τοπικά και οι συμβουλές από το skype, ενδεχομένως με κάποια φαρμακευτική αγωγή, δεν αρκούν για να καταλαγιάσουν τον πόνο; Η κ. Σιαφάκα αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η παρουσία του ασθενούς στο νοσοκομείο με κάθε δυνατή προφύλαξη.
Δωρεάν παρακολούθηση μέσω skype
Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε ασθενής ή φροντιστής από κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να επικοινωνεί χωρίς καμία επιβάρυνση απ' ευθείας μέσω skype κάθε μέρα 17.00-19.00, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, με τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Αθηνά Βαδαλούκα, Ιωάννα Σιαφάκα και Εύη Αλεξοπούλου- Βραχνού, πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γενική γραμματέα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. αντίστοιχα:
- με την κ. Βαδαλούκα στον λογαριασμό skype με το όνομα Athina Vadalouka κάθε Τρίτη και Πέμπτη,
- με την κ, Σιαφάκα στον λογαριασμό skype Ιωαννα Σιαφακα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, και
- με την κ. Αλεξοπούλου- Βραχνού στον λογαριασμό skype Evi Alexopoulou κάθε Παρασκευή.
Επίσης, η ταμίας της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Μαρία Κοκολάκη παρέχει δωρεάν συμβουλευτική για τους ασθενείς του Δημοτικού Ιατρείου του Δήμου Βριλησσίων. Οι ασθενείς μπορούν να αφήνουν το μήνυμά τους απευθείας στην ίδια (τηλ. 6944902907) κι εκείνη επικοινωνεί μαζί τους στη συνέχεια.
Ασθενείς ή φροντιστές που θέλουν να επικοινωνήσουν μπορούν να αφήσουν όνομα και τηλ. στο info@grpalliative.gr ή στο anestklin@aretaieio.uoa.gr, Τηλ επικοινωνίας 2107286323