Το Δημόσιο… αναβαθμίζεται: Ταχύτερο ίντερνετ και διάθεση κινητών συσκευών σε υπαλλήλους
Ταχύτερο ίντερνετ, αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνίες, διάθεση κινητών συσκευών σε δημοσίους υπαλλήλους, σύγχρονες συσκευές για τηλεδιάσκεψη, είναι ορισμένα από όσα προβλέπονται στο συνολικό έργο «Σύζευξις ΙΙ» που θα ψηφιοποιήσει και θα αναβαθμίσει το Δημόσιο.
Τι φέρνει το εν λόγω έργο; «Δυνατότητα για υψηλές ευρυζωνικές συνδέσεις, καλύτερη και φθηνότερη επικοινωνία μεταξύ των φορέων και φυσικά δραστική βελτίωση στην εξυπηρέτηση του πολίτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο Δημήτρης Γιάντσης, γενικός διευθυντής έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, (φορέας υλοποίησης του έργου) υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι φορείς του Δημοσίου θα δουλεύουν καλύτερα, με ταχύτερο ίντερνετ, καλύτερα τηλέφωνα.
«Θα αλλάξουμε τηλεφωνικές συσκευές σε πολλά από τα 34.000 κτίρια, θα δοθούν συσκευές κινητής τηλεφωνίας σε 55.000 δημόσιους υπαλλήλους, όπως για παράδειγμα ελεγκτές, θα διατεθούν 410 συσκευές για τηλεδιάσκεψη, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν δυο κέντρα δεδομένων», διευκρινίζει. Όπως εξηγεί, με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθεί η δομή κι η εσωτερική λειτουργία του Δημοσίου με αποτέλεσμα και απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το «Σύζευξις ΙΙ», αφορά όλους τους δημόσιους φορείς, όλα τα κτίρια του Δημοσίου (όπως νοσοκομεία, σχολεία, υπουργεία, τελωνεία, εφορίες, δήμους, ακόμη και Σώματα Ασφαλείας), ενώ εκτιμάται ότι το όφελος για το κράτος και τους φορολογουμένους θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, καθώς η εξοικονόμηση πόρων για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 40%. Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του, ενώ από το υπάρχον Εθνικό Δίκτυο «Σύζευξις» καλύπτονται μόλις 4.500 κτίρια του Δημοσίου.
Στόχος είναι να λειτουργεί ένα κεντρικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών το οποίο θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα συγκεντρώνει κεντρικά όλες τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες όλων των δημοσίων φορέων, οι οποίες επίσης θα πληρώνονται κεντρικά. Να αναφερθεί ότι ήδη, έχει διαμορφωθεί το πλάνο των αναγκών κι έχουν αξιολογηθεί οι ανάγκες ανά δημόσιο κτίριο.
Αναφερόμενος στο έργο ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος τονίζει ότι «οι προσδοκίες και τα οφέλη από τις πολύ υψηλές ταχύτητες του, κομβικής σημασίας έργου, "Σύζευξις ΙΙ", που υλοποιείται με καθυστέρηση ετών, είναι μεγάλα. Πέρα από την εξοικονόμηση στα τηλεπικοινωνιακά κόστη που ξεπερνά το 40%, το έργο αυτό είναι απαραίτητο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την ενίσχυση των ψηφιακών μας υποδομών».
Όπως επεξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναγνωστόπουλος ο πολίτης θα διαπιστώσει τα οφέλη «όταν στέλνει το παιδί του στο σχολείο, όπου θα υπάρχει πολύ καλύτερη ταχύτητα σύνδεσης και άρα θα έχει καλύτερα προγράμματα και πρόσβαση προκειμένου να εκπαιδευτεί καλύτερα. Ή όταν ο πολίτης θα πηγαίνει σε κάποια δημόσια υπηρεσία όπου ο υπολογιστής του υπαλλήλου θα συνδέεται ταχύτερα με τα κεντρικά συστήματα και θα εξυπηρετείται πολύ πιο γρήγορα».
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης ενέκρινε τις προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών που προετοιμάστηκαν σε συνεργασία με την ΚτΠ ΑΕ, προκειμένου να συναφθούν 20 εκτελεστικές συμβάσεις της συμφωνίας πλαίσιο για το «Σύζευξις ΙΙ: Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8». Με το έργο, οι φορείς διασυνδέονται έτσι ώστε να τους παρέχονται υπηρεσίες πρόσβασης στο internet με ταχύτητες μέχρι 1GB καθώς και τηλεφωνίας. Οι ανάδοχοι που θα προκύψουν θα διαθέτουν, θα διαχειρίζονται, θα συντηρούν και θα υποστηρίζουν για φορείς του Δημοσίου, ευρυζωνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα, υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, παροχή εφεδρικών συνδέσεων πρόσβασης, καθώς και 1.482 δημόσια hotspots για δωρεάν πρόσβαση στο internet για τους πολίτες.
«Προχωρούμε άμεσα στην πρόσκληση για υποβολή προσφορών για το υποέργο "Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8" που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνολικού έργου» δηλώνει ο κ. Πιερρακάκης, ενώ ο κ. Γιάντσης διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα γίνει μέσω κυκλώματος που θα δίνει γραμμές σε περίπου 1500 δημόσια σημεία σε όλα τις περιοχές της Ελλάδας (πλατείες, πάρκα) όπου ήδη υπάρχει εξοπλισμός wifi.
Να σημειωθεί ότι κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και φορέας υλοποίησης η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πρόκειται για πολυσύνθετο έργο με πολλές φάσεις υλοποίησης και υποέργα, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο 2019 και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια. Στους διαγωνισμούς συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της χώρας (Cosmote, Forthnet, Wind, Vodafone). Σημειώνεται ότι οι διαγωνισμοί των κεντρικών συστημάτων βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται το καλοκαίρι του 2020, ενώ η λειτουργία του στους φορείς εκτιμάται να ολοκληρωθεί στο τέλος 2020 με αρχές 2021.