ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός - Θεσσαλονίκη: Τα νεότερα για την υγεία της 38χρονης στο ΑΧΕΠΑ

Κοροναϊός - Θεσσαλονίκη: Τα νεότερα για την υγεία της 38χρονης στο ΑΧΕΠΑ

Με ήπια συμπτώματα και σε καλή ψυχολογική κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται απομονωμένη στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης, στο Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, η 38χρονη γυναίκα, η οποία επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη ως το πρώτο θετικό κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης οι γιατροί ξεκίνησαν να της χορηγούν ειδική φαρμακευτική (αντιιική) αγωγή, ώστε να καταπολεμηθεί το ιογενές στέλεχος COVID-19, από το οποίο νόσησε.

Η 38χρονη, η οποία είναι επιχειρηματίας, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο πρόσφατα, λόγω των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων στο χώρο της μόδας και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής. Τη Δεύτερα, μάλιστα, φέρεται να πέρασε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Η ίδια παρουσιάστηκε οικειοθελώς στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι και νοσηλευτικό ίδρυμα αναφοράς για τον κοροναϊό, όταν εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί για προληπτικούς λόγους τα συγγενικά και φιλικά της άτομα, με τα οποία ήρθε σε επαφή όλο αυτό το διάστημα.

Ανησυχητικά συμπτώματα, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιάσει κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς της.

Η 38χρονη θα παραμείνει νοσηλευόμενη σε καραντίνα για 14 ημέρες.



Κλείνει προληπτικά το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή, Κλειστό θα παραμένει για προληπτικούς λόγους την Πέμπτη το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Μαλακοπής.

Οι γονείς των μαθητών ενημερώθηκαν για την συγκεκριμένη εξέλιξη με SMS που απέστειλε η διεύθυνση του σχολείου.

Η απόφαση για το κλείσιμο του σχολείου εναρμονίζεται με τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που προβλέπει έκτακτα μέτρα στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού.

Κοροναϊός: Αυτή είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Όχι πανικός - Απολύμανση σε όλα τα δημοτικά κτήρια

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας έκτακτης σύσκεψης του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, με αφορμή την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του κοροναϊού στην πόλη, τόνισε πως «απαιτείται διαχείριση χωρίς πανικό».

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ήδη έγινε απολύμανση σε όλους τους χώρους του δημαρχείου ενώ από την Πέμπτη θα ξεκινήσει απολύμανση σε όλα τα δημοτικά κτήρια.

Πρόσθεσε πως θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια και θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ανακοίνωσε τη συμπληρωματική προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας, στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένουαπό την κυβέρνηση.

Τέλος, είπε πως όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις του δήμου αναβάλλονται την Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις και ο συνωστισμός των πολιτών.

«Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι απολύτως υπεύθυνη και να γίνεται από τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται διαχείριση χωρίς πανικό. Ήδη προχωρήσαμε στην προληπτική απολύμανση των χώρων του Δημαρχείου και προχωρούμε σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Είμαστε έτοιμοι για διανομή φυλλαδίων και δράσεις ενημέρωσης των δημοτών. Αναβάλλαμε τις αυριανές εκδηλώσεις και δράσεις για να αποφύγουμε μεγάλες συναθροίσεις. Προχωράμε σε συμπληρωματική προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου», δήλωσε ο κ. Ζέρβας, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, που είχαν βρεθεί από νωρίς έξω από το δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.

Πολλά τα ύποπτα κρούσματα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αναλύονται οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος ήταν, όπως επισημαίνεται, η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:

  • Ιχνηλάτηση επαφών - με βάση ειδικό αλγόριθμο - της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
  • Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
  • Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα, που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.


Κικίλιας για κοροναϊό: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον νέο κοροναϊό, είχε απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών.

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και, φυσικά, των κορυφαίων επιστημόνων μας, γιατρών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περιστατικό», δήλωσε ο υπουργός.

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ελέγχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. «Έχουμε πλέον ένα θετικό περιστατικό, το οποίο βρίσκεται σε νοσοκομείο αναφοράς, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης», σημείωσε και συνέχισε:

«Τώρα, η οργανωμένη Πολιτεία δια των οργάνων της, κάνει την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Επίσης, με την αεροπορική εταιρεία και, όπως λένε τα πρωτόκολλα, των επιβατών αυτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της και του πληρώματος».

«Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός παρακάλεσε «για μία ακόμη φορά να ακούμε τους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα καλύτερα από όλους».

«Ο ιός αυτός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά. Θα υπάρχουν περιστατικά τα οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα θα προσομοιάζουν ακριβώς με τη γρίπη. Όταν και εφόσον αισθάνεται κάποιος ότι έχει τέτοια συμπτώματα πρέπει να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευθούμε», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.