ΕΛΛΑΔΑ

«Ηφαίστειο» το προσφυγικό - Στην Αθήνα κατέβηκαν οι κάτοικοι

«Ηφαίστειο» το προσφυγικό - Στην Αθήνα κατέβηκαν οι κάτοικοι
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, που ήρθαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν για το ζήτημα.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι άλλες Φυλακές Ψυχών», οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΥΤ, ενώ αντιδρούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σχετικά με την επίταξη ακινήτων για τη δημιουργία δομών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ανακοίνωσή της, η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται «για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αγανάκτησή μας για την επιδεινούμενη μεταναστευτική κρίση, στην οποία έχουμε αφεθεί αβοήθητοι».

Αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην κάθοδο της Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναβρασμός

Σημειώνεται πως την Τρίτη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά.

Νέα κέντρα προσφύγων: Η περιφέρεια του Β. Αιγαίου διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση

Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Αναβλήθηκε η συνάντηση Μηταράκη - δημάρχων

Στο μεταξύ, την αναβολή της σημερινής συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών, ανακοίνωσε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα». Επίσης, ο κ. Μηταράκης, επεσήμανε ότι «οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών. Στόχος η μείωση των ροών, κάτι που προαπαιτεί κλειστά κέντρα».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε ότι «τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τις επιστροφές, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι με το νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1/1/20, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ήδη ο κατάλογος των αφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε 15-20 ημέρες και αυτοί να επιστρέφονται στη Τουρκία. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε 8 αποστολές μέχρι σήμερα».

Παράλληλα, κατέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι δεν «έκανε επιστροφές» και τόνισε ότι «δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα. όποιον έχουμε στείλει πίσω, η Τουρκία τον έχει δεχθεί».

Σε ερώτηση για την χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Όποιος παρακάμπτει τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών, θα θεωρείται παραβατικός και θα κρατείται».

«Δουλεύουμε στην κατεύθυνση μιας πολιτικής που έχει έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων με αύξηση πλωτών μέσων και του προσωπικού, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, επιτάχυνση των επιστροφών, κλειστές ελεγχόμενες δομές, επιτήρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Μουτζούρης: «Με τις συνθήκες που επκρατούν, τίποτα δεν αποκλείεται»

Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη ως ένα «καζάνι που βράζει», ενώ ζήτησε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μιλώντας στο CNN Greece χαρακτήρισε «φρικτές» τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο. «Πλέον σχεδόν 21.000 άνθρωποι που ταξίδεψαν για να φτάσουν στην Ευρώπη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια και πλήρως εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με τους φόβους για ενδεχόμενη κρίση στη δημόσια υγεία δηλώνει:

«Με τις συνθήκες που επικρατούν, τίποτα δεν αποκλείεται»

«Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας περιορίζονται σε ζητήματα όπως η διαχείριση λυμάτων, δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό», εξηγεί.