Θεσσαλονίκη: Κυνηγοί πλαστικών στο Αιγαίο… σε αποστολή συνεργασίας
«Θα γίνουμε κυνηγοί πλαστικών στο Αιγαίο, προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτή τη μεθοδολογία τα τελευταία χρόνια, είμαστε πλέον σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ o επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δρ Κωνσταντίνος Τοπουζέλης, που ηγείται και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του εν λόγω Πανεπιστημίου.
Σχολιάζοντας τη νέα συνεργασία της συγκεκριμένης ομάδας με το επονομαζόμενο Typhoon Project του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» εξηγεί πως «ουσιαστικά χρησιμοποιούνται τα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα που έχουμε στην κατοχή μας και τα εξελίσσουμε συνεχώς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε πλαστικά στις παράκτιες περιοχές» και περιγράφει πως με αυτά τα μέσα η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου λειτούργησε το τελευταίο διάστημα και στο πεδίο συνεργατικά.
«Κάναμε μια πιλοτική εφαρμογή με το Ίδρυμα Λασκαρίδη και το Typhoon Project, έτσι ώστε να τους υποδείξουμε πού πρέπει να κατευθυνθούν για να καθαρίσουν τις παραλίες. Το κάναμε στη νότια Κρήτη, όπου πήγε αρκετά καλά, είχε μεγάλο ενδιαφέρον και σε μερικές ημέρες καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε περισσότερα από 15 χιλιόμετρα ακτογραμμής και να εντοπίσουμε μεγάλες ποσότητες πλαστικών, τις οποίες πήγε μετά η Ομάδα Typhoon και τις συνέλεξε», εξήγησε και τόνισε πως με βάση την εμπειρία το αποτέλεσμα κρίνεται ως θετικό.
Λειτουργία «Hunter-Killer» θαλάσσιας ρύπανσης και Τεχνητή Νοημοσύνη
«Πράγματι έτσι είναι, έχουμε δει ότι ταιριάζουμε συμπληρωματικά (σ.σ με το Typhoon Project) σε αυτό που κάνουμε, μπορούμε ουσιαστικά να γλυτώσουμε χρόνο από την ομάδα που μαζεύει τα πλαστικά, γιατί έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε πολύ μικρό διάστημα να δούμε μια πολύ μεγάλη περιοχή, ενώ αυτό το οποίο ακόμη δουλεύουμε είναι να φτιάξουμε αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, με τους οποίους θα μπορούν να εντοπίζουν (σ.σ οι ομάδες συλλογής) τα πλαστικά πολύ γρήγορα και θα δίνουν το στίγμα τους. Είμαστε σε μια εξέλιξη για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τέτοια συστήματα, που αυτόματα θα μας δίνουν σημεία τα οποία θα έχουν μεγάλη ποσότητα πλαστικών και δεν θα χρειάζεται να βλέπουμε όλες τις εικόνες μια προς μια, για να προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε εμείς με μεγάλη λεπτομέρεια την περιοχή» εξήγησε ο επικεφαλής της Ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δηλώνοντας αισιόδοξος για τα επόμενα στάδια.
«Ουσιαστικά θέλουμε να μπορέσουμε αυτό (σ.σ τον συνδυασμό εναέριων μέσων και λογισμικού με στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης) να το κάνουμε λειτουργικό σε μεγάλη έκταση και μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό», προσέθεσε και εξήγησε πως με αυτή τη μέθοδο «Ανιχνευτή-Κυνηγού» πλαστικών, τα εναέρια μέσα της Ομάδας θα μπορούν να προπορεύονται ενός σκάφους, όπως επί παραδείγματι εκείνου του Typhoon Project και στη συνέχεια αυτό θα μπορεί να «κατευθυνθεί (στοχευμένα) ώστε να μαζέψει τα πλαστικά σε μεγάλες ποσότητες».
Αποτελέσματα που θα ξεφεύγουν εφαρμοστικά από τα στενά όρια της Ελλάδας
Ο Δρ.Τοπουζέλης προσέθεσε πως στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών υπάρχουν σε εξέλιξη ποικίλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα πλαστικά και τα βιοπλαστικά ενώ οι συνεργασίες σε ελληνικό επίπεδο είναι πάρα πολύ δυνατές και εξίσου σημαντική είναι η και ευρωπαϊκή προοπτική. «Συνεργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό ταυτόχρονα με την Ελλάδα και με την The Ocean Cleanup, που κάνει το αντίστοιχο πρόγραμμα στον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και με άλλα ερευνητικά ινστιτούτα, ήδη δουλεύουμε δε σε μεγάλες ερευνητικές ομάδες σε αυτή την κατεύθυνση, είμαστε δηλαδή σε συνεργασία ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τέτοιου τύπου αλγορίθμους οι οποίοι θα είναι εφαρμόσιμοι σε διαφορετικά σημεία στον πλανήτη. Ουσιαστικά αυτή η ανάγκη η οποία υπάρχει ξεκινά από τα Ηνωμένα Έθνη και από τις βασικές παραμέτρους που αυτά έχουν βάλει για την προστασία του περιβάλλοντος όπως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσα από την ντιρεκτίβα η οποία υπάρχει για την προστασία των θαλασσών», αναφέρει ο επικεφαλής της Ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο κ.Τοπουζέλης τονίζει ταυτόχρονα πως σημαντικός παράγοντας είναι και η ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου διεθνώς που «ζητάει συνεχώς τα του περιβάλλοντος» και προς αυτή την κατεύθυνση οι Έλληνες επιστήμονες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τα «στατιστικά που χρειάζονται για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον». Εν κατακλείδι όπως αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής «όλοι μας θέλουμε καθαρές θάλασσες και προς αυτή τη διαδικασία (σ.σ της εξασφάλισης των) κατευθυνόμαστε ως επιστήμονες». Κλειδί δε σε μια θετική κατάληξη κάθε προσπάθειας απορρύπανσης των θαλασσών είναι σύμφωνα με τον Έλληνα ειδικό πάντως «η καταπολέμηση του προβλήματος στην πηγή, το να σταματήσουμε όσο πρέπει τη χρήση των πλαστικών στη ζωή μας», κάτι που, τονίζει, «είναι αντιληπτό πως δεν είναι εύκολο αν και τα βήματα πρέπει να γίνονται, καθώς υπάρχει και η τεχνολογία και η βούληση να προχωρήσουμε παρακάτω ως άνθρωποι».