ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση, επεισόδια και χημικά στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένταση, επεισόδια και χημικά στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΙΝΤΙΜΕ

Ιδιαίτερη ήταν η ένταση που επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φοιτητών. 

Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να φτάσουν στην Βουλή και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας ήθελε να μπει στο εσωτερικό της Βουλής, θέλοντας να μιλήσει με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ένταση υπήρξε, όμως, και στην φοιτητική πορεία με αποτέλεσμα, μάλιστα, να τραυματιστεί ελαφρά ένας φοιτητής.

Δεκατέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο, ζητώντας την επαναφορά του ασύλου, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για το ν+2 που θα φέρει, όπως λένε διαγραφές φοιτητών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το υπουργείο έχει διατυπώσει την πρόθεση το μέτρο να αφορά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή του.

Oι σύλλογοι έδωσαν νέο ραντεβού για αύριο στις 11:00 έξω από το υπουργείο Παιδείας.



Ένταση επικράτησε και στην φοιτητική πορεία που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν έξω από το ΥΜΑΘ.

Ειδικότερα, την ώρα που τα μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ έφθασαν έξω από το ΥΜΑΘ, συνάντησαν φραγμό από διμοιρία των ΜΑΤ. Φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις και πέταξαν μπογιές, αναφέρει το voria.gr. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση χημικών.

Δύο κινητοποιήσεις το απόγευμα

Στις 17:00 η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλούν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος ζητώντας να μην περάσουν διατάξεις όπως:

  • Η εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και η επαναφορά των ενώσεων προσώπων
  • Η κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας
  • Η δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών
  • Η κατάργηση της διαιτησίας και η απαξίωση του ΟΜΕΔ
  • Ο έλεγχος και η διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση
  • Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα

Τέλος στις 18:30 το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια «κόντρα στο νομοσχέδιο-σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης» με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα».