Ογκώδης συγκέντρωση αγροτών στα Τέμπη το μεσημέρι
Η αποτυχία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου να τους ικανοποιήσει σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό, οδήγησε τους αγρότες στην απόφαση να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.
Η χώρα είναι κομμένη στα δύο από τα δεκάδες μπλόκα που έχουν στηθεί και το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει, δεδομένου ότι όπως οι ίδιοι οι αγρότες τονίζουν, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω ακόμα και αν χρειαστεί να παραμείνουν στους δρόμους για μήνες.
Για σήμερα το μεσημέρι (12.00) είναι προγραμματισμένη μεγάλη συγκέντρωση στα Τέμπη, ενώ ανάλογα δυναμικές κινητοποιήσεις παρατηρούνται στο Κάστρο Βοιωτίας, στα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, στον Προμαχώνα και στα Φάρσαλα.
Ανικανοποίητοι οι αγρότες από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου - Αλεξιάδη
Παρότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θέλει οι αγρότες «να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους πολίτες», η γενικότερη στάση του δεν ικανοποίησε την άλλη πλευρά.
«Ειδικά για τους αγρότες βάλαμε ακόμα χαμηλότερα τις εισφορές και από τον ανειδίκευτο εργάτη αναγνωρίζοντας ότι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Ακριβώς όμως επειδή δεν μπορεί να γίνονται απότομες αλλαγές η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος τριετίας», τόνισε ο υπουργός και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών.
Όπως είπε, και οι οικογένειες αγροτών θα μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, η οποία διαμορφώνεται στο 80% του εισοδήματος του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να ασφαλίζουν οι εργαζόμενοι και τα μέλη της οικογένειάς τους με εργόσημο.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση πέρα από τα τρία χρόνια της εφαρμογής της εισφοράς 20% στο εισόδημα των αγροτών.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού, προβλέπεται η σταδιακή επιβολή της εν λόγω εισφοράς μεταξύ 2017-2019.
Συγκεκριμένα προβλέπεται εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019. Στη βάση αυτή ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως με την εισφορά 14% που θα ισχύσει από το 2017, οι αγρότες που με βάση το ισχύον σύστημα ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, θα επιβαρυνθούν ετησίως κατά 129 ευρώ. Αντίθετα, όσοι ανήκουν σήμερα στην τέταρτη κλάση, θα κερδίσουν ετησίως 38 ευρώ με την εισφορά 14%.
EUROKINISSI / ΚΑΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβαν πως οι ασφαλιστικές εισφορές ήδη αφαιρούνται από τα φορολογητέα έσοδα του αγρότη, μαζί με μια σειρά δαπανών και πως η νομοθεσία ήδη προβλέπει πως εάν πέσει το εισόδημα του αγρότη ή και του ελεύθερου επαγγελματία κάτω από 25% σε ετήσια βάση δεν καταβάλλει προκαταβολή φόρου.
EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως στα θέματα της φορολογίας των αγροτών δεν υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγές. «Από ότι φαίνεται δεν θα είναι στα προαπαιτούμενα ούτε αυτής της αξιολόγησης», είπε και εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, αύξηση της φορολόγησης από το 13% στο 20% και σε δεύτερη φάση στο 26% και τον προσδιορισμό του κατ' επάγγελμα αγρότη.
EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
«Ο μέσος φόρος εισοδήματος κάθε αγρότη είναι 350 ευρώ όταν των μισθωτών είναι 950 ευρώ», είπε σχετικά ο κ. Αλεξιάδης.Συμπλήρωσε, δε, πως άλλο πράγμα είναι η διεύρυνση της αγροτικής παραγωγής και άλλο πράγμα η εφαρμογή της συμφωνίας. «Είμαστε από τη συμφωνία αναγκασμένοι να κάνουμε κάποια πράγματα. Δεν έρχεται φορολογική καταιγίδα, ούτε χαράτσια προς τους αγρότες», τόνισε χαρακτηριστικά.
EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε, τέλος, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις αρκεί να μην αποκλίνει από τις βασικές της αρχές. «Δεν αποφασίζουμε μόνο για εμάς. Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», ήταν η ακριβής τοποθέτησή του.