ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας – Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης

Μόρια: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας – Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια, με το θάνατο μίας Αφγανής και τον τραυματισμό 17 ανθρώπων από εκδήλωση φωτιά, αλλά και οι ολοένα και αυξανόμενες προσφυγικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αναμένεται να περιληφθούν στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

 

Πυρετώδεις είναι οι επαφές του πρωθυπουργού ώστε να βρεθεί μία λύση για την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου ενώ πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η κατάσταση στη Μόρια είναι ασφυκτική, με τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών να είναι σχεδόν πενταπλάσιος από αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις συνθήκες διαβίωσης να είναι, εδώ και καιρό, εφιαλτικές.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας.

Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του CNN Greece στη Μόρια, Βαγγέλης Γιακουμής, η κατάσταση δεν είναι οριακή μόνο εντός του κέντρου, αλλά και στο χωριό, με τους κατοίκους να έχουν «θωρακίσει» τα σπίτια τους και τα χωράφια τους με ψηλούς φράκτες και συρματοπλέγματα, αλλά και σκυλιά.

Η χθεσινή φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Όπως προέκυψε από την ταυτοποίηση, η σορός που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ανήκε σε μία Αφγανή μητέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δίπλα της βρέθηκε μια καμένη κουβέρτα όπου μέσα οι Αρχές εντόπισαν υπολείμματα δέρματος και υποθέτουν ότι πρόκειται για το απανθρακωμένο άψυχο σώμα του μωρού της.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε μέσα στον οικίσκο την ώρα που η γυναίκα μαγείρευε και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος. Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας».

Το χρονικό

Συγκεκριμένα, για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί. Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Η κατάσβεσή της δε, έγινε μετ' εμποδίων.

Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Φθορές προκλήθηκαν σε όχημα της Πυροσβεστικής που έσπευσε στη Μόρια για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τους ίδιους τους πυροσβέστες, το όχημα της Πυροσβεστικής φαίνεται να έχει σπασμένο το παρμπρίζ καθώς εξέρχεται από τον καταυλισμό στη Μόρια εφόσον σβήστηκε η φωτιά.

Εν τω μεταξύ, για την διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, οι Αρχές ορίζουν ειδικό πραγματογνώμονα. Ο οποίος θα ερευνήσει αν επρόκειτο για τυχαίο περιστατικό ή όχι, αλλά και τους λόγους για τους οποίους επεκτάθηκε τόσο γρήγορα.

Σήμερα το πρωί, η κατάσταση στο ΚΥΤ είχε εξαμαλυνθεί σημαντική. Η διανομή φαγητού έγινε κανονικά ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Σοβαρή καταγγελία

Για εμπρησμό στη Μόρια έκανε λόγο ο πρόεδρος των πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Ντίνος, υποστηρίζοντας πως τη φωτιά μέσα στο κέντρο κράτησης, την έβαλαν μετανάστες που δεν θέλουν να μετακινηθούν από τους οικίσκους, για να μπουν στη θέση τους ευπαθείς ομάδες, όπως γυναίκες και παιδιά.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, υποστήριξε ότι στη Μόρια γίνεται ανακατανομή όσον αφορά στα κοντέινερ. Κάποιοι καλούνται να μετακινηθούν για να πάρουν τη θέση τους γυναίκες και παιδιά.

«Αυτοί που βγαίνουν, δεν θέλουν να αφήσουν τους οικίσκους και βάζουν φωτιά», είπε ο Γιώργος Ντίνος. «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως οι οικίσκοι καίγονται για αυτόν το λόγο», σημείωσε και πρόσθεσε πως η φωτιά ήταν εμπρησμός και «για αυτό δεν μας άφησαν να φτάσουμε στο σημείο».