«Masterplan» για το μεταναστευτικό αποφάσισε η κυβέρνηση
Αύξηση 114% στις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά παρατήρησαν οι ελληνικές Αρχές από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και αυτή την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή, όχι μόνο να συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για το θέμα, αλλά στην ουσία να είναι σε διαρκή συνεδρίαση, να χαρτογραφεί καθημερινά την εικόνα των ροών στα νησιά και να λαμβάνονται άμεσες και γρήγορες αποφάσεις.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κουμουτσάκο, πήρε μέρος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και συντονιστής του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.
Γενικοί γραμματείς κρίσιμων υπουργείων, όχι μόνο ανέλυσαν την κατάσταση, αλλά ελήφθησαν και αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η λειτουργία της προστασίας συνόρων, αλλά και η γενικότερη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.
Λίγο αργότερα σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μία χαοτική κατάσταση στο θέμα του μεταναστευτικού.
Πάντως η διυπουργική θα σχεδιάσει και ένα συνολικό σχέδιο συγκεκριμένων δράσεων που θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατόπιν οδηγιών του κ. πρωθυπουργού, στο ΚΥΣΕΑ της περασμένης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, εδώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συντονιστική διυπουργική συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού ζητήματος, που αντιμετωπίζει η χώρα.
Δεν είναι συνάντηση μίας φοράς. Εγκαινιάστηκε μια συνεχής διαδικασία διαρκούς συντονισμού. Γι’ αυτό κι αποφασίστηκε να οριστούν πρόσωπα-σύνδεσμοι, που θα είναι σε καθημερινή επαφή, προκειμένου να διαχειρίζονται όλες τις περιπτώσεις που θα απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση.
Επιβεβαιώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος και προχωράμε στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου “ masterplan”, που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα, με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα.
Τέλος, διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό. Αυτήν τη χαοτική κατάσταση, την οποία διαμόρφωσε και μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση θα την αλλάξει.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Και στην εξωτερική του διάσταση και στην εσωτερική του, με πολλή δουλειά και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας.
Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι η πυξίδα της πολιτικής μας, με συγκεκριμένα μέτρα, με συγκεκριμένες αποφάσεις».
Συνεχίζονται οι ροές
Συνολικά 149 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χθες, Τετάρτη, και μέχρι τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 41 πέρασαν στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 67 στη Σάμο. Ενώ σήμερα μέχρι τις 15:00, στη Λέσβο είχαν περάσει 87 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 41 είχαν περάσει στη Σάμο. Συνολικά, 5.813 άνθρωποι έφτασαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Από τη μεριά του ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα ανοιχτά εκ νέου ότι η Άγκυρα είτε θα λάβει υποστήριξη ώστε να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» με επανεγκατάσταση 1 εκατομμυρίου προσφύγων στη βόρεια Συρία, είτε θα ανοίξει τα σύνορά της για διέλευση προς την Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά και την περασμένη Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία. Ενώ την επομένη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ως προάγγελος της σημερινής διυπουργικής.