Το καλοκαίρι των Ρίχτερ: Τι δηλώνουν σεισμολόγοι για την έντονη σεισμική δραστηριότητα
Ως τυχαίο γεγονός χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι την αξιοσημείωτη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο 15νθήμερο στη χώρα μας.
Μετά τον σεισμό της Αττικής, μεγέθους 5,3 ρίχτερ, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 8 μικρότεροι, πλην όμως ιδιαίτερα αισθητοί, με μεγαλύτερο εκείνο των 5,2 βαθμών στο Ηράκλειο της Κρήτης.
«Το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις που εντοπίζονται κυρίως σε δυο περιοχές, της Αττικής και του Ηρακλείου Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους, είναι καθαρά σύμπτωση ότι έγιναν λίγες ημέρας ο ένας μετά τον άλλον. Έχουν μεσολαβήσει και άλλοι μικρότεροι σεισμοί σε άλλες περιοχές, για τους οποίους επίσης δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους», ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Πιο αναλυτικά, μετά τη δόνηση των 5,3 ρίχτερ της Αθήνας, σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο την Κυριακή 28 Ιουλίου. Δεύτερος σεισμός ακολούθησε στην Ζάκυνθο προ ημερών, με μέγεθος 4,2 βαθμών.
Μετασεισμοί
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι μικροί αυτοί σεισμοί στη Ζάκυνθο εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού των 6,8 ρίχτερ που εκδηλώθηκε στο νησί το περασμένο φθινόπωρο.
Την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε διπλός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, ενώ και οι Σέρρες χόρεψαν τον... χορό των ρίχτερ.
Ότι πρόκειται για εντελώς ανεξάρτητα γεγονότα σημειώνει στην εφημερίδα και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος επισημαίνει, ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πολιτική προστασία της χώρας βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Μας έσωζε η ευαισθησία μερίδας δημάρχων, οι οποίοι προχωρούσαν σε ενέργειες όπως διάφορα σεμινάρια, δράσεις και άλλα...».
Τι λένε οι ειδικοί
Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους, οι σεισμολόγοι φέρνουν για παράδειγμα το 1995, όταν μέσα σε ένα τρίμηνο είχαν εκδηλωθεί στον ελλαδικό χώρο τρεις μεγάλοι σεισμοί, με μεγέθη από 6 ρίχτερ και άνω. Ήταν οι σεισμοί της Αρναίας, της Κοζάνης και του Αιγίου...