Φορολογική συνεργασία Ελλάδας και Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας
Υπογράφεται αύριο στην Αθήνα Διακήρυξη Προθέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η οποία προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο μερών με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς ο οποίος θα υπογράψει τη συμφωνία από γερμανικής πλευράς τα δύο μέρη κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση «ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά ‘εντατικών μαθημάτων’ για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός στην Deutsche Welle πιθανότερο χρονικό σημείο έναρξης των σεμιναρίων είναι οι αρχές του καλοκαιριού. Η αρχική πρόθεση είναι να αφορούν 50 υπαλλήλους, όμως στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να ακολουθούσουν και άλλοι.
«Το 2012 δεν προχώρησε η συνεργασία»
Η ιδέα για την μετεκπαίδευση των Ελλήνων εφοριακών στη Γερμανία χρονολογείται από το 2012. Όμως τότε το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε προχωρήσει. «Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κρίνω αυτό, διότι δεν θέλω να εμπλακώ στην εσωπολιτική συζήτηση (στην Ελλάδα)», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου.
«Όσον αφορά τις συνομιλίες του 2012, αυτό μπορώ να σας στο πω, είχα την αίσθηση ότι η ιδέα στήριξης των (φορολογικών) δομών στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε γενικότερα θετικά, εντούτοις για λόγους που δεν γνωρίζω δεν υπήρξε ανταπόκριση. Προσωπικά επανήλθα στο θέμα και στη συνέχεια. Εάν υπήρχε η σαφής απάντηση ότι δεν έχουμε τέτοιες ανάγκες, τότε θα ήμουν ο τελευταίος που θα το επέβαλε στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσφορά εκ μέρους μας. Εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει, τότε είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε».
Στα τέλη Νοεμβρίου ο ίδιος ο υπουργός παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές το γεγονός ότι από την προηγούμενη λίστα Λαγκάρντ έχουν διεκπεραιωθεί ελάχιστες υποθέσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λίστας Ρηνανίας. Ο κ. Μπόργκενς δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
«Τουλάχιστον έχω αυτή την εντύπωση. Καταρχήν, και στις συνομιλίες μας το 2012, η λίστα Λαγκάρντ είχε παίξει κάποιο ρόλο, υπό την έννοια ότι, όπως πιστεύω, ήταν ένας από τους λόγους (...) που τότε η Ελλάδα προτίμησε να περιμένει, πριν αποφασίσει για άλλη μια προσφορά βοήθειας από τη ΒΡΒ. Σήμερα έχω την εντύπωση ότι (η ελληνική πλευρά) όχι μόνον δέχθηκε ευχαρίστως τα δεδομένα, αλλά ότι υπάρχουν ήδη και οι πρώτες συνέπειες, για παράδειγμα, οι κατ΄ οίκον έρευνες. Και αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορώ να κρίνω. Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ενισχύσουμε τη φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα θα το κάνουμε, ωστόσο πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται στην Ελλάδα και την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Αυτό είναι και το σωστό».