«Μετακομίζουν» οι φυλακές Κορυδαλλού: Τα τρία σενάρια που εξετάζονται
Ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας των φυλακών Κορυδαλλού η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αίσθηση προκάλεσε η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί μετατροπής του χώρου όπου βρίσκονται οι φυλακές Κορυδαλλού που θα κατεδαφιστούν σε πάρκο αναψυχής και πολιτισμού. Μάλιστα το θέμα απασχόλησε και ξένα ΜΜΕ, με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung να κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «λουκέτο στο ελληνικό Αλκατράζ».
Παράλληλα όμως ξεκίνησε και η συζήτηση για το πού θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι και το προσωπικό των φυλακών. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τηρούν σιγή ιχθύος για τις τουλάχιστον τρεις βασικές εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για το θέμα, καθώς ενδεχομένως προσμετρώνται στην τελική απόφαση και τυχόν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες (αν και όπως προαναγγέλθηκε θα είναι εκτός κατοικημένης περιοχής) ενώ ως προς τη χρηματοδότηση του νέου έργου δεν αποκλείεται να υπάρξει σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των προσεχών ημερών, πιθανότατα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα εξεταστούν οι προτάσεις για τη μετεγκατάσταση από αρμόδια επιτροπή την οποία αποτελούν στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας. Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν παλιές εγκαταστάσεις του Στρατού που τηρούν τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα.
Ενδεικτικά μια τέτοια εγκατάσταση που θα μπορούσε να «μεταμορφωθεί» σε φυλακή είναι το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων του Αυλώνα ενώ στις υποψήφιες είναι και έκταση με παλιές αποθήκες πυρομαχικών στη Μαλακάσα. Από «κόσκινο» εξάλλου αναμένεται να περάσουν και εκτάσεις ή ανενεργά στρατόπεδα στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, δηλαδή κοντά στην Αττική ή την Εθνική Οδό.
Κάθε άλλο παρά σύντομη και εύκολη είναι όμως η «μετακόμιση» των φυλακών από τον Κορυδαλλό σε άλλη περιοχή καθώς χρειάζεται μια σειρά διαδικασιών ώστε οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις να περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να ξεκινήσει η μετατροπή σε σωφρονιστικό κατάστημα.