Αφήνοντας πίσω την Ηπατίτιδα C: Ψηφιακό παρατηρητήριο για την εξάλειψη της νόσου
Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό όταν σοβαρές ασθένειες γίνονται χρόνιες ή και εξαλείφονται στην εποχή μας!
Ενθαρρυντικό για την επιστημονική κοινότητα, τους ασθενείς κυρίως, αλλά και την κοινωνία, η οποία στην περίπτωση αυτή, αφήνει πίσω και το στίγμα…
Έτσι συμβαίνει και με την Ηπατίτιδα C, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάζεται στις 28 Ιουλίου. Η Ελλάδα, μαζί με πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουν δεσμευθεί απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε μέχρι το 2030, να έχουν εξαλείψει την Ηπατίτιδα C. Ένα μεγάλο στοίχημα από κάθε άποψη, όπου η καινοτομία στην περίπτωση αυτή, βρίσκει τον καλύτερο εκφραστή της. Έτσι, το 2020 είναι η 1η αξιολόγηση της προόδου. Η σοβαρότητα της νόσου ως πρόβλημα δημόσιας υγείας έχει ήδη καταστεί σαφής, καθώς σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», 74.000 – 134.000 ενήλικες ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C, στην Ελλάδα. Από αυτούς, μόλις το 25% έχει διαγνωστεί. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 3.700 νέες μολύνσεις, ενώ οι 7 στις 10 αφορούν σε άτομα με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών.
Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικό εργαλείο επίτευξης του στόχου, ενώ έχει παράλληλα οριστεί από το υπουργείο Υγείας, Εθνική Συντονιστική Επιτροπή υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την υλοποίησή του. Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν το εχέγγυο ότι η ανάδειξη του προβλήματος, η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη θεραπείας από όλους τους ασθενείς, τίθεται ως προτεραιότητα, ώστε να βελτιωθεί η αντιμετώπισή του και να επιτευχθεί η εξάλειψη σε εθνικό επίπεδο.
Οι 4 κύριοι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που αφορούν στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την διάγνωση και θεραπεία καθώς και την παρακολούθηση και αποκατάσταση, εκτός από κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν και το πλαίσιο για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής υγείας και αποδοτικής χρήσης των πόρων.
Για τους παραπάνω λόγους και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρουσιάζει το νέο ψηφιακό εργαλείο με τίτλο «NOhep Greece», διαθέσιμο στη διεύθυνση - http://helpa-prometheus.gr/nohepgreece/.
Το NOhep Greece, είναι μία πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να ενώσει επιστημονική κοινότητα, αρμόδιους φορείς, πολιτικά πρόσωπα και πολίτες, με στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στη χώρα μας.
Σκοπός του NOhep Greece είναι να λειτουργεί ως Παρατηρητήριο της προόδου που σημειώνεται αλλά και των ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, λίγο πριν την έλευση του 2020, που αποτελεί χρονιά ορόσημο της πρώτης παγκόσμιας αξιολόγησης για την εξάλειψη της νόσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της πλατφόρμας Nohep Greece μπορούν όλοι, με μία απλή εγγραφή, να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος της σημασίας της εξάλειψης της ηπατίτιδας C.
Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας (ΕΟΔΥ), ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν. Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.
Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου για την Ηπατίτιδα C
Εξάλλου, τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C, θα είναι τα πρώτα φάρμακα που θα προμηθευτεί οικονομικότερα η Κύπρος εξαιτίας της νέας συνεργασίας της με την Ελλάδα στον τομέα του φαρμάκου.
Αυτό είχε προκύψει στις αρχές Ιουλίου, όταν ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο πρώην υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Ανδρέας Ξανθός κατά την διάρκεια συνάντησής τους, είχαν επισημοποιήσει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φαρμάκου.
Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε, οι εμπιστευτικές τιμές που θα προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) να ισχύουν και για την Κύπρο.