Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οι στόχοι της επόμενης ημέρας και η σημασία του εθελοντισμού
Μήνυμα αφύπνισης με στόχο την κινητοποίηση και την ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, εκπέμπει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού, την Τετάρτη (08/05/2019), το νέο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ παρουσίασε τους στόχους του για την επόμενη ημέρα και υπενθύμισε τη σημασία του εθελοντισμού. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Dr. Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Μαρία Δημουλά, Β' Αντιπρόεδρος Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τ. Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Αικατερίνη Παλιούρα – Ιωακειμίδου, μέλος Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εθελόντρια Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Τζάνος, Γ' Αντιπρόεδρος Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εθελοντής Σαμαρείτης - Αρχηγός Τμήματος Ρόδου και η Μαρία Καστελάνου, Διευθύντρια Τμήματος Νεότητας, ενώ συντονίστρια ήταν η Dr. Αγγελική Φανάκη, Διευθύντρια Δ/νσης Εξεύρεσης Πόρων & Διαχείρισης Προγραμμάτων.
Η ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για όλες τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΕΣ, ανέφερε ο κ. Αυγερινός. Το πλέγμα κοινωφελών δραστηριοτήτων του Οργανισμού οφείλει να είναι απόλυτα ταυτισμένο με τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας, πρόσθεσε.
Ως προς τα αμέσως επόμενα βήματα του ΕΕΣ, ο κ. Αυγερινός τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν εκλογές με νέα μέλη, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Το νέο αιρετό Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά στην υλοποίηση των λοιπών προαπαιτούμενων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), ώστε να αρθεί το καθεστώς αναστολής. Η κατάρτιση business plan του Οργανισμού είναι ένα από αυτά και σύντομα η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΟΕΣ, για το θέμα. Κατά τα άλλα, ο ΕΕΣ συνεχίζει να είναι ενταγμένος στις δράσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας, υπηρετώντας και τις ανάγκες της Πολιτείας, σημείωσε ο κ. Αυγερινός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Για τις υπηρεσίες και τις δράσεις του Τομέα Νοσηλευτικής μίλησε η κ. Δημουλά. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μνήμη του ελληνικού έθνους έχει ριζωθεί η εικόνα των εθελοντριών νοσηλευτριών αδελφών που με αυταπάρνηση επιμελούνταν αδιακρίτως τους τραυματίες, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, και διακρίνονταν για την αυτοθυσία τους κατά την διάρκεια των πολέμων» είπε μεταξύ άλλων. Οι δράσεις του τομέα συνοψίζονται στους υγειονομικούς σταθμούς που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στις υπηρεσίες υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες, στην υπηρεσία Νοσηλεία στο Σπίτι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πρόσφατα στην Πάτρα, στην παροχή και εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών, στην αγωγή υγείας για ενήλικες και παιδιά. Ο Τομέας Νοσηλευτικής διαθέτει 3.500 ενεργούς εθελοντές.
Τον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας παρουσίασε η κ. Παλιούρα – Ιωακειμίδου, δήλωσε: «Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας στοχεύει στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες μετανάστες, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες, ηλικιωμένους, ανήλικους και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα». Ο Τομέας υλοποιεί προγράμματα παροχής φιλοξενίας σε πρόσφυγες-μετανάστες και ασυνόδευτα παιδιά, προγράμματα για αστέγους, για την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρίες, για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε όλα τα παραπάνω, ενεργοποιείται το ευρύ εθελοντικό δίκτυο που διατηρεί ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας, σε όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Τζάνος μίλησε για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, επισημαίνοντας: «Οι Εθελοντές μας, Σαμαρείτες, Διασώστες, Ναυαγοσώστες, Ιατροί, Εκπαιδευτές και Ειδικοί Συνεργάτες, βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και στον κόσμο». Το Σώμα συμμετέχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και στην αντιμετώπιση καταστροφών, όπως έκανε στο Μάτι κατά τις φονικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2018. Επίσης, παρέχει υγειονομική κάλυψη σε αθλητικούς αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Ελληνικό Στρατό και άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Κλείνοντας, η κ. Καστελάνου, τόνισε ότι η Διεύθυνση Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού απευθύνεται σε όλους τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά, προβάλλοντας και ενθαρρύνοντας τις αξίες του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Amuse concept events.