ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Επιχείρηση απομάκρυνσης του αμιάντου από τις πληγείσες περιοχές

Φωτιά Μάτι: Επιχείρηση απομάκρυνσης του αμιάντου από τις πληγείσες περιοχές
Eurokinissi/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Με διαδικασίες κατεπείγοντος θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση για την αποξήλωση και την απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών από τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου σε ανατολική και δυτική Αττική.

Οι ανάδοχοι για την επέκταση του έργου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», αναμένεται να κηρυχθούν σήμερα.

Έως τώρα, κατά την πρώτη φάση του έργου προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, έχουν απομακρυνθεί αμιαντούχα υλικά από περίπου 300 οικήματα, τα οποία είχαν κριθεί κατεδαφιστέα (κόκκινα). Η ύπαρξη αμιάντου σε πλήθος οικημάτων οδήγησε στην επέκταση του έργου και την έγκριση πρόσθετού προϋπολογισμού ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την απομάκρυνση του αμιάντου από τα υπόλοιπα «κόκκινα» κτήρια, αλλά και την αποξήλωση, αφαίρεση και απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου από τα «κίτρινα» και επισκευάσιµα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής τους σε όλες τις πληγείσες περιοχές των δήµων Ραφήνας - Πικερµίου, Μαραθώνος και Μεγαρέων.

Σύμφωνα µε καταγγελίες κατοίκων, οι οποίοι µέσω των σωματείων τους έχουν καταφύγει σε εξώδικες διαμαρτυρίες τόσο κατά του υπουργείου όσο και κατά των δημοτικών Αρχών, η επιχείρηση απομάκρυνσης του αμιάντου θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Σε έγγραφά τους, μάλιστα, ανέφεραν ότι δύο μήνες μετά τη λήξη αυτής της συμβατικής υποχρέωσης ορισμένα συλλεχθέντα τοξικά υλικά παρέμεναν σε σάκους εκτός των κτηρίων και δεν είχαν προωθηθεί, όπως έπρεπε, προς αποθήκευση και περαιτέρω διάθεση σε ειδικά διαμορφωμένες δομές.

Κατήγγειλαν επίσης ότι δεν είχε καν ξεκινήσει η περισυλλογή σε δεκάδες κτήρια, ενώ υπήρχαν θρυμματισμένα αµιαντούχα υλικά εντός πολλών οικοπέδων από βοηθητικές και άλλες κατασκευές. Να σημειωθεί ότι η χρήση αµιαντούχων υλικών σε αυτές τις περιοχές ήταν εκτεταμένη, δεδομένου ότι πολλά από τα οικήματα είχαν ανεγερθεί τις δεκαετίες ’60 και ’70 και φέρουν δομικά στοιχεία, δηλαδή στέγες και μονώσεις από αμίαντο, ο οποίος πλέον θεωρείται καρκινογόνος.

Παράταση

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 παρατείνεται η ισχύς των αδειών επισκευής κτηρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές ή κατολισθήσεις, οι οποίες είχαν εκδοθεί από την 1/3/2011 έως τις 31/12/2015 και έχουν λήξει ή θα λήξουν εντός του έτους.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της β’ δόσης στεγαστικής συνδρομής, την οποία πολλοί δικαιούχοι από παλαιότερες φυσικές καταστροφές δεν είχαν λάβει.

Σύμφωνα µε τη σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, οι προθεσμίες που αφορούν στη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτηρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις από το 2006 μέχρι και το 2012, και για τις περιπτώσεις που έχουν λήξει ή λήγουν οι αντίστοιχες προθεσμίες, έχουν ως εξής:

  • Ορίζεται καταληκτική ημερομηνία η 31/12/2019 για την κατάθεση δικαιολογητικών για τη χορήγηση β’ ή γ’ δόσης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση µε αγορά υπό ανέγερση κτιρίου ή αποπεράτωση κτιρίου.
  • Για τις περιπτώσεις που η αίτηση για β’ δόση στεγαστικής συνδρομής έχει υποβληθεί μέχρι 31/12/2019, ορίζεται προθεσμία δύο ετών από την έκδοση της β’ δόσης για την υποβολή αίτησης για χορήγηση γ’ δόσης, εφόσον αυτή προβλέπεται.