Καταγγελία εργαζόμενης για παράνομη κράτηση από γνωστή αλυσίδα ένδυσης
Σε μια σοβαρή καταγγελία εργοδοτικής αυθαιρεσίας προχωρά πρώην εργαζόμενη στην αλυσίδα ένδυσης «Μπέρσκα Ελλάς ΑΕ».
Η εργαζόμενη, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του CNN Greece, έχει εργατικές διαφορές με την επιχείρηση, για τις οποίες έχει κάνει σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η πρώην εργαζόμενη καταγγέλλει ότι πρόσωπο που ασκούσε καθήκοντα προϊστάμενου στο κατάστημα που εργαζόταν, την κλείδωσε σε δωμάτιο το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος ένδυσης για τους υπαλλήλους, επί 45 λεπτά, προκειμένου να την υποχρεώσει να υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση – και όχι απόλυση - από την εργασία της.
Η καταγγέλλουσα στις 19 Φεβρουαρίου υπέβαλε αίτηση επίλυσης εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας Γλυφάδας – Δάφνης, ζητώντας καταβολή αποζημίωσης απόλυσης και καταβολής δεδουλευμένων σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα εξαναγκασμό σε απόλυση με παράνομη κράτηση από την προϊσταμένη του καταστήματος.
Στην καταγγελία της, η πρώην εργαζόμενη αναφέρει ότι απειλήθηκε με στιγματισμό και κακές συστάσεις αν δεν υπέγραφε την οικειοθελή αποχώρηση. Αναφέρει δε, ότι η προϊσταμένη της, είχε κλειδώσει την πόρτα του δωματίου στο οποίο βρισκόταν και είχε περιέλθει σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση αρνούμενη να υπογράψει παραίτηση, ζητώντας να μιλήσει στο τηλέφωνο με τους οικείους τους.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η προϊσταμένη της βγήκε από το δωμάτιο και την κλείδωσε μέσα για να μιλήσει με τους ανώτερους της.
Επιστρέφοντας η προϊσταμένη ζήτησε πάλι από την εργαζόμενη να παραιτηθεί απειλώντας την ότι «είναι αμαρτία να μπλέξει με μια πολυεθνική και τους καλύτερους δικηγόρους που αυτή έχει».
Αυτό που πυροδότησε την απομάκρυνσή της από την εργασία της, είναι οι διεκδικήσεις της για δεδουλευμένα, όπως ισχυρίζεται η ίδια στην καταγγελία της.
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται στο πρακτικό της καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Στις 15 Μαρτίου, σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, η πρώην εργαζόμενη κατήγγειλε ξανά ενώπιον της προϊσταμένης της υπηρεσίας, ότι κρατήθηκε παράνομα σε κλειστό δωμάτιο της εταιρείας, το οποίο η προϊσταμένη της κλείδωσε και παρέλαβε το κλειδί για 45 λεπτά, προκαλώντας της τρόμο και ανησυχία, κάτι το οποίο την ανάγκασε να υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση παρόλο ότι ουδέποτε επιθυμούσε κάτι τέτοιο, όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό.
Στην τριμερή, ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε συνολικά την καταγγελία της προσφεύγουσας, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο της όχι μόνο αβάσιμο αλλά και συκοφαντικό, επιφυλασσομένη για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός της.
Δεν αποδέχεται τις εργατικές διαφορές και ισχυρίζεται ότι η εργαζόμενη αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασίας της κατόπιν συγκεκριμένου περιστατικού και ποινικά κολάσιμης πράξης - την οποία δεν κατονομάζει στο πρακτικό - με εμπλεκόμενους την ίδια και συνάδελφό της.
Ο δικηγόρος της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Πασχάλης, μιλώντας στο CNN Greece, είπε ότι η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της πρώην εργαζόμενης.
Είπε ότι η εργαζόμενη είχε υποπέσει σε ποινικά αδικήματα τα οποία η εταιρεία τα διασταύρωσε με χρήση καμερών, εις βάρος συναδέλφου της. Η εταιρεία της μίλησε σχετικά και αυτή υπέβαλε οικειοθελώς την αποχώρησή της.
Ο κ. Πασχάλης επανέλαβε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας ότι η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά τις «συκοφαντικές και αβάσιμες αιτιάσεις» της πρώην εργαζόμενης και επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά για συκοφαντική δυσφήμιση.