Ένα απέραντο.... γηροκομείο η Ελλάδα: Παραθεριστήριο της 3ης ηλικίας όλης της Ευρώπης
Σε ένα μεγάλο γηροκομείο για την Ευρώπη θα μπορούσε να μετατραπεί η Ελλάδα παρέχοντας φιλοξενία στους απόμαχους της ζωής που αναζητούν τον ήλιο και ένα ήπιο κλίμα για τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Τούντα, ο οποίος μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στα επόμενα 20 χρόνια θα υπάρχει στη νότια Ευρώπη ζήτηση για 2,7 εκατ. παραθεριστικές κατοικίες, καθώς το 7,3% των ενήλικων Ευρωπαίων δηλώνει ότι μετά τη σύνταξη θα ήθελε να ζήσει κάπου στον νότο της Γηραιάς Ηπείρου.
Όπως ανέφερε το μέγεθος της «ασημένιας οικονομίας», δηλαδή αυτής που τροφοδοτείται από τις δαπάνες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τον Γιάννη Τούντα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, ο πληθυσμός χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους συνήθεις τουρίστες και αυτούς της μακροχρόνιας διαμονής, που αποκτούν δευτερεύουσα κατοικία.
«Το 2010 το σύνολο των τουριστών άνω των 65 ετών στην Ευρώπη δεν ξεπερνούσε το 15% (σ.σ. του συνόλου των αφίξεων), το 2030 υπολογίζουμε ότι θα φτάσει στο 25% και το 2050 ότι θα ξεπεράσει το 35% κι αυτοί οι τουρίστες χωρίζονται σε δύο τμήματα, τους υγιείς και όσους έχουν προβλήματα υγείας» εξήγησε υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν να επωφεληθούν από τον «ασημένιο τουρισμό», ωστόσο υπάρχουν και σημαντικά αντικίνητρα για τους τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας, σε επίπεδο προσβασιμότητας, μετακινήσεων, συγκοινωνιών και ασφάλειας, αλλά και από άποψη δημόσιου συστήματος υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.