ΕΛΛΑΔΑ

Το έργο τέχνης του Πικάσο που «έκανε φτερά» από την Εθνική Πινακοθήκη

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ληστεία της 9ης Ιανουαρίου 2012 στην Εθνική Πινακοθήκη είχε χαρακτηριστεί «ληστεία του αιώνα» για τη χώρα, καθώς σημειώθηκε με κινηματογραφικό σασπένς και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για την ασφάλεια της Ελλάδας.

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται, 46 μήνες μετά, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της Ε.Υ.Π., για τον εντοπισμό του έργου «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο είχε αφαιρεθεί μαζί με δύο ακόμα σπάνια έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι έρευνες από πληροφορίες οι οποίες είχαν περιέλθει στο τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και στην ΕΥΠ, για την ταυτότητα των δραστών και η κατάληξη του πίνακα, που φιλοτέχνησε το 1939 ο Ισπανός ζωγράφος, δεν είχαν αποφέρει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με Αξιωματικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος γνωρίζει την πορεία των ερευνών, εκτιμάται ότι τα κλεμμένα έργα τέχνης έχουν πιθανόν καταλήξει σε ιδιωτική συλλογή ενδεχομένως και στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνο σε ανύποπτο χρόνο και στο ενδεχόμενο να διατεθούν σε μυστική δημοπράτηση έργων τέχνης για να αλλάξουν χέρια, μπορούσε να εντοπιστεί ο πίνακας, ο οποίος έχει ιδιαίτερα ξεχωριστή αξία για την Ελλάδα, λόγω της προσωπικής αφιέρωσης που φέρει στο πίσω μέρος με την υπογραφή του καλλιτέχνη».

Ανακριβείς χαρακτηρίζει τις πληροφορίες ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, λίγους μήνες μετά την κλοπή, οι οποίες προσδιόριζαν σπίτι συλλέκτη στην Ελβετία, στο οποίο είχε καταλήξει το έργο τέχνης. Ανάλογες πληροφορίες είχαν οδηγήσει τις έρευνες στη Σερβία, όπου κατά το παρελθόν είχαν εντοπισθεί άλλα δύο κλεμμένα έργα του Πάμπλο Πικάσο, κλεμμένα από γκαλερί της Ζυρίχης, χωρίς ωστόσο να προκύψουν στοιχεία που να οδηγούν στο έργο «Κεφάλι Γυναίκας» το οποίο αναζητούσαν οι Ελληνικές Αρχές.

Το χρονικό της ληστείας

Άγνωστοι διαρρήκτες εισέβαλαν στην Πινακοθήκη περίπου 04.00 τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 και αφαίρεσαν τρία έργα, ένα εκ των οποίων ήταν το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο, η μπλε ελαιογραφία του ζωγράφου. Οι δράστες φαίνεται να γνώριζαν λεπτομέρειες για τα εκθέματα και το χώρο, έχοντας βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένα έργα.

Ήταν περίπου 04.00 τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012, όταν οι δράστες, ενεργοποίησαν παραπλανητικά το συναγερμό απομακρύνοντας το φύλακα ο οποίος πραγματοποίησε έλεγχο στο κτήριο. Ένα άτομο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του με full face σκούφο, κατάφερε να μπει στο εσωτερικό της Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου. Οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης. Προχώρησε από τα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με μαχαίρι αφαίρεσε από τα κάδρα τα έργα τέχνης.

Μαζί με τον Πικάσο εκλάπησαν ο «Μύλος» του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα έργο σε χαρτί του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσα.

Σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις, η σχεδίαση της ληστείας και η τελική εντολή θα μπορούσε να έχει δοθεί μόνο από το εξωτερικό, αφού ένα τέτοιο έργο δεν θα μπορούσε εύκολα να διακινηθεί εντός συνόρων.

- Pablo Picasso: μια κραυγή διαμαρτυρίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης