Συνεχίζεται στα Ταμπάκικα η διαδικασία καταγραφής προσφύγων
Συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα Ταμπάκικα της Χίου, παρά την αποχώρηση του προσωπικού της Frontex λόγω της ύπαρξης αμιάντου στην οροφή του παλιού εργοστασίου του νησιού.
Σύμφωνα τον Σεμπάστιαν Ντεριντά, που είναι μέλος του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) κι ο οποίος μίλησε στο CNN Greece, τη θέση τους έχουν αναπληρώσει έλληνες αστυνομικοί οι οποίοι διενεργούν τις διαδικασίες δακτυλοσκόπησης και ταυτοποίησης φορώντας μάσκες και γάντια για την αποφυγή εισπνοής του επικίνδυνου υλικού. Σήμερα πρόκειται να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος του αέρα, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει αμίαντος.
Ο αμίαντος (asbestos) είναι ένα ινώδες μετάλλευμα, σκληρό και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2005. Οι μικροσκοπικές ίνες αμιάντου - κυρίως λόγω παλαιότητας του υλικού - απελευθερώνονται στον αέρα και τότε είναι δυνατόν κανείς να τις εισπνεύσει από τη μύτη ή το στόμα.
Στην Χίο οι πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στη Σούδα, ωστόσο ακόμη και η ολιγόωρη παραμονή τους σε έναν επιβαρυμένο από αμίαντο χώρο εγείρει θέματα για την υγεία τους αλλά και για την υγεία του προσωπικού και των εθελοντών.
Η ροή αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στο νησί είναι αδιάκοπη, παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ενώ αρκετές φορές είναι υποχρεωμένοι να κοιμούνται στα Ταμπάκικα λόγω του μεγάλου αριθμού που περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Ταμπάκικα θα λειτουργήσουν έως το τέλος Ιανουαρίου ως κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης ενώ στην συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση του hot spot στο χώρο της ΒΙΑΛ, το κέντρο καταγραφής θα μεταφερθεί εκεί.
Αρκετές εθελοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις παραμένουν στην Χίο και σε συνεργασία με τον Δήμο προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τους ανθρώπους που καταφθάνουν στο νησί.