Υπόθεση υποβρυχίων: Υψηλές εγγυήσεις στους κατηγορουμένους για να μην πάνε φυλακή
Εγγύηση - μαμούθ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, κατηγορούμενος στο σκάνδαλο των υποβρυχίων προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος και να μην εκτίσει την ποινή των 20 ετών κάθειρξη που του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά σε «μαύρο χρήμα» που διακινήθηκε για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων από την γερμανική HDW -Ferrostaal στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ, επί θητείας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ως προς τους υπόλοιπους 20 κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι, το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ενώ σε όλους τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση το δικαστήριο έδωσε αναστολή μέχρι την έφεση.
Εξαίρεση αποτελεί ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης, Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, ο οποίος πριν περίπου δυο μήνες παραβίασε το «βραχιολάκι» και από τότε καταζητείται. Ωστόσο, στον Όσβαλντ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, η οποία είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.
Ακόμη το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, σε 10 χρόνια κάθειρξη και τον αντιπρόσωπο εξοπλιστικών, Παναγιώτη Ευσταθίου σε 9 έτη. Στον τελευταίο επέβαλε και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Τέλος, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα όπως και εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, επιβλήθηκαν στον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, ενώ ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός που το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών θα πρέπει να καταβάλει χρηματική εγγύηση επίσης 500.000 ευρώ.