ΕΛΛΑΔΑ

Ειδική αγωγή: «Ανύπαρκτο» ψυχοθεραπευτή εντόπισαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ

Ειδική αγωγή: «Ανύπαρκτο» ψυχοθεραπευτή εντόπισαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακατανόητη χαρακτηρίζει την άρνηση από την πλευρά των επαγγελματικών ειδικής αγωγής να δεχτούν το νέο τρόπο αποζημίωσης των υπηρεσιών με τη χρήση κουπονιών-voucher, και να σταματήσει η προπληρωμή από τον ασφαλισμένο, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

Οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής, όπως και οι οπτικοί, φοβούνται ότι θα πληρώνονται με καθυστέρηση και θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν και υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και επιστροφές χρημάτων (clawback). Ο κ. Γεωργακόπουλος αναγνωρίζει ότι είναι υπαρκτά τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από το clawback και το rebate, όμως το 99 % των παρόχων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές υγείας, τα έχει αποδεχθεί, τονίζει.

Ωστόσο, στην περίπτωση της ειδικής αγωγής το βασικό θέμα, κατά τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ είναι το ζήτημα της άδειας λειτουργίας. Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Γεωργακόπουλος, υπάρχει ένα σοβαρό ανοιχτό θέμα. «Απόφοιτοι κολεγίων, είτε ελληνικών, είτε διασυνδεδεμένων με το εξωτερικό έχουν λάβει πιστοποιητικά, δουλεύουν χωρίς όμως να έχουν αδειοδοτηθεί επίσημα ακόμη, διότι δεν έχουν αναγνωριστεί οι τίτλοι σπουδών από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Η ταμπέλα μόνο δεν αρκεί». Τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί πλέον μητρώο για λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές και κυρίως ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές και με την έγκριση του υπουργείου Υγείας να ασκούν το επάγγελμα. «Εμείς θέλουμε να ξέρουμε ότι το παιδί του καθενός που αποζημιώνουμε, κάνει σε πιστοποιημένο και καταρτισμένο κέντρο θεραπεία. Ο ΕΟΠΥΥ δικαιούται είτε μόνος του, είτε μέσω υπουργείου Υγείας, να ζητάει την επιστημονική τεκμηρίωση του καθενός ότι έχει σπουδάσει αυτό που κάνει».

Από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ έχουν εντοπιστεί κατευθυνόμενες παραπομπές για «θεραπεία», ακόμα και μία περίπτωση «ανύπαρκτου» ψυχοθεραπευτή. Ειδικότερα, μη εγγεγραμμένος γιατρός στον ιατρικό σύλλογο της πόλης του εμφανίζεται να κάνει ψυχοθεραπεία σε παιδιά, σε κέντρα ειδικής αγωγής. Η σφραγίδα του υπάρχει στις αποδείξεις που χορηγούν τα κέντρα, αλλά ο ίδιος δεν ασκεί το επάγγελμα στην πόλη. Σε άλλη περίπτωση, επιστήμονες υγείας από δημόσιες δομές επισκέφθηκαν σχολεία μέσω ειδικού προγράμματος και στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου αξιολόγησαν και τις λεκτικές ικανότητες των παιδιών. Στη συνέχεια, ανέφεραν σε γονείς ότι το παιδί τους πιθανά παρουσιάζει πρόβλημα και τους κάλεσαν στις δημόσιες δομές για να το εξετάσουν. Οι γονείς πήγαν και διαπιστώθηκε, μετά από καταγγελίες, ότι μέσα από τη δημόσια δομή έφευγαν «ραβασάκια» προς τους γονείς με τηλέφωνα ιδιωτικών κέντρων λογοθεραπείας.

Επιπλέον, οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ σε συνταγογραφήσεις γιατρών αποκαλύπτουν ότι «οι θεραπείες της ειδικής αγωγής συνταγογραφούνται κλισέ. Δεν μπορεί όλα τα παιδιά για διαφορετικές διαταραχές να έχουν ανάγκη τις ίδιες θεραπείες», αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), «σπάει» η υπερσυνταγογράφηση και θα γίνονται οι αναγκαίες θεραπείες, οι οποίες και ακριβότερες να είναι, ο ΕΟΠΥΥ θα τις αποζημιώνει, αλλά θα γνωρίζει πού πάνε τα χρήματα».

Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογραμμίζει ότι τη «δαπάνη υγείας την προκαλούν αυτοί που συνταγογραφούν, δηλαδή οι γιατροί. Αυτό που χρειάζεται ένας δημόσιος Οργανισμός όπως ο ΕΟΠΥΥ, είναι να καταφέρει σιγά-σιγά να χτίσει ένα μηχανισμό τέτοιο που να παρεμβαίνει μέσα στη διαδικασία συνταγογράφησης και να ορίζει το ιατρικά αναγκαίο, κάτι που ακόμα δεν έχουμε επιτύχει».

Πάντως, η ένταξη της ειδικής αγωγής στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ ακόμη εκκρεμεί. Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογραμμίζει ότι «είμαστε σε φάση που ολοκληρώνουμε τη δημιουργία και τη δοκιμαστή εφαρμογή της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης στην ειδική αγωγή. Προχωράμε σταδιακά μέχρι να ολοκληρωθούν τα νέα συστήματα». Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην έκδοση των voucher.