ΕΛΛΑΔΑ

Εκρηκτικός μηχανισμός στον Βύρωνα: Ποιες υποθέσεις έχει χειριστεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος

Εκρηκτικός μηχανισμός στον Βύρωνα: Ποιες υποθέσεις έχει χειριστεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος
STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη «σφραγίδα» του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου στο σπίτι του οποίου επί της οδού Αδραμυτίου στον Βύρωνα εντοπίστηκε σήμερα τα ξημερώματα εκρηκτικός μηχανισμός φέρουν πολλές, βαρυσήμαντες υποθέσεις, κοινωνικού, οικονομικού αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος.

Ο εν λόγω λειτουργός, που μετρά πάνω από 30 χρόνια στον εισαγγελικό κλάδο, αν και –κατά δήλωσή του- δεν χειρίζεται σήμερα κάποια σοβαρή υπόθεση- απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου από τη δεκαετία του 90, όταν είχε αναλάβει να διερευνήσει τις συνθήκες αγοραπωλησίας της περίφημης βίλας στην Εκάλη του αείμνηστου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Αργότερα, ο κ. Ντογιάκος χειρίστηκε την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε. Κατά την πρόσφατη επικαιρότητα το όνομα του κ. Ντογιάκου βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που του απέδιδαν πολιτικές σκοπιμότητες και να τον χαρακτήριζαν ως «υποχείριο του Σαμαρά».

Μετά το πέρας της ανάκρισης με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την υπόθεση ο ίδιος εισηγήθηκε προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη συνολικά 70 προσώπων, ανάμεσα τους και οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του ο κ. Ντογιάκος έχει διενεργήσει επίσης την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων, όπως αυτό των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), ενώ έχει χειριστεί και την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Ακόμη, τη δική του «υπογραφή» φέρουν η υπόθεση του κυκλώματος των ακινήτων, που αποτελούσε «παρακλάδι» του αποκαλούμενου δεύτερου παραδικαστικού κυκλώματος αλλά και αυτή με το σκάνδαλο των άγονων γραμμών, το οποίο αποκαλύφθηκε επί Κώστα Καραμανλή με εμπλεκόμενους τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλη Παυλίδη και τον συνεργάτη του Παναγιώτη Ζαχαρίου.



Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ. Ντογιάκος επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.

Ωστόσο, η νομιμότητα της εκλογής του αμφισβητήθηκε γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, και σήμερα σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου, Βασιλική Θάνου.

Κατόπιν αυτού και μόλις ένα μήνα αργότερα αποχώρησε από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, μετά και την επίδοση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που του επέβαλε ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών για «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Τελικώς απαλλάχθηκε για την υπόθεση αυτή, ενώ προσφάτως είχε ελεγχθεί πειθαρχικά όπως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί για την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματίας Ανδρέα Βγενόπουλου, χωρίς όμως να προκύψει κάτι σε βάρος του. Τον περασμένο Ιούνιο με συντριπτική πλειοψηφία επελέγη ως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.