ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει το νέο ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων

Τι προβλέπει το νέο ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Αύξηση του βασικού μισθού για τους μισούς περίπου δημοσίους υπαλλήλους προβλέπουν οι διατάξεις του νέου μισθολογίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Περίπου 314.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται από 7 έως 196 ευρώ σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις, από το 2016 μέχρι και το 2019 θα καταβάλλεται στον βασικό μισθό αύξηση της τάξης του 25%.

Επιπλέον, προβλέπεται «πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων και συνολικών αποδοχών για 4 με 10 χρόνια.

Οι συνολικές ονομαστικές μικτές αποδοχές της πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να μειωθούν από 50 ως 224 ευρώ τον μήνα από την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Οι μειώσεις αυτές όμως δεν θα αφαιρεθούν από τις μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων αλλά θα διατηρηθούν ως «προσωπική διαφορά».

Με φωτογραφικές διατάξεις μισθοδοτούμενοι του Δημοσίου εξαιρούνται του Μισθολογίου

Το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων θα διαρκέσει για δύο χρόνια. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 δεν επιτρέπεται καμία αύξηση μισθού λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου μετάβασης στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο. Οι μισθολογικές ωριμάνσεις θα ενεργοποιηθούν εκ νέου από την 1-1-2018 αλλά η διετία που θα ισχύει το «πάγωμα» δεν θα προσμετράται στο χρόνο προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων δεν θα αυξηθούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τέλος, οι βασικότερες ρυθμίσεις του νέου ενιαίου μισθολογίου είναι:
- Αποσυνδέεται το ύψος του βασικού μισθού από το βαθμό.
- Θεσπίζονται 4 νέες κλίμακες βασικών μισθών, αποτελούμενες από 13 κλιμάκια για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 19 κλιμάκια για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
- Οι βασικοί μισθοί των νεοπροσλαμβανομένων παραμένουν στα 780 ευρώ για του ΥΕ, 858 για τους ΔΕ, 1037 για τους ΤΕ και 1092 για του ΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ