Ο Π.Ο.Υ. στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας παρών όχι μόνο σε θέματα υγείας
Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Υγείας, δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο σύμμαχο στο έργο τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό, διότι στα χθεσινά εγκαίνια του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα –του 30ου στην Ευρώπη και του 149ου στον κόσμο- η συμπάθεια και η διαχυτικότητα περίσσευαν.
Ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Αιθίοπας Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, μίλησε με πολύ ζεστασιά για τα «αδέλφια» του, όπως τα αποκάλεσε, Ανδρέα και Γιάννη, αναφερόμενος στον υπουργό Υγείας και τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Γιάννη Μπασκόζο και την αφοσίωσή τους, στο έργο που επιτελούν.
«Θέλω να συγχαρώ τον Ανδρέα και τον Γιάννη για το έργο που επιτελούν», τόνισε με έμφαση, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και από το γεγονός ότι ήδη λειτουργούν 94 ΤΟΜΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθολική κάλυψη των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη.
Τόνισε ακόμη, πώς ο ΠΟΥ θα παρέχει κάθε τεχνική και επιστημονική στήριξη στην Ελλάδα, όχι μόνο στον τομέα της υγείας ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα με τρόπο σύγχρονο και αποφασιστικό.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Dr Ghebreyesus, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το δίχτυ της υγειονομικής κάλυψης μέσα από την ΠΦΥ, καθώς η γήρανση καλπάζει, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος είναι και ο δείκτης θνητότητας από τροχαία ατυχήματα.
Στο ίδιος μήκος κύματος και η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη Δρ Zsuzsanna Jakab, εξήρε το έργο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και της κυβέρνησης λέγοντας ότι ιστορικά και παραδοσιακά ο ΠΟΥ είχε μία πολύ καλή συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ανεβεί σημαντικά, λόγω των προσπαθειών της σημερινής κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι το Γραφείο της Αθήνας, θα έχει ενισχυμένο ρόλο και θα λειτουργεί ως υποπεριφέρεια, με έμφαση σε ζητήματα όπως το προσφυγικό – μεταναστατευτικό και τα λοιμώδη νοσήματα.
Αναφορικά με την ΠΦΥ, τόνισε ότι αυτό που επιχειρεί η Ελλάδα σχετικά με την μεταρρύθμιση, θέλουμε να το δούμε σε όλη την Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Πρωτοβάθμια δεν αποτελεί αριστερό πρόταγμα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μίλησε για συστηματική και αναβαθμισμένη παρουσία του ΠΟΥ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης.
Επεσήμανε ότι στόχος της συνεργασίας είναι η παροχή της, αναγκαίας τεκμηρίωσης και τεχνογνωσίας στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού . «Η στρατηγική «Υγεία για όλους» της Αλμα-Άτα πριν από 40 χρόνια , η συνεχής προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων στην πρόσβαση, ο σύγχρονος στόχος του ΠΟΥ «να μη μείνει κανείς πίσω» , υπηρετούν ένα πρόταγμα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης στην υγεία. Ακριβώς γι’ αυτό μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν στη στοχοθεσία και στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας που υλοποιείται μέσω της στήριξης, ενδυνάμωσης και «ηθικοποίησης» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» .
Ο υπουργός Υγείας κατέληξε, ότι με την πολύτιμη συνδρομή του ΠΟΥ , η χώρα μας οργανώνει καλύτερα και πιο αποδοτικά το ΕΣΥ, αναπτύσσει για πρώτη φορά ένα σύγχρονο μοντέλο ΠΦΥ, εξασφαλίζει στην πράξη την καθολική κάλυψη, ενισχύει την «υγειονομική ασφάλεια» της κοινωνίας και αναβαθμίζει το διεθνές της κύρος.
Ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή του ΠΟΥ σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι θα περιβάλλουμε το Γραφείο με ζεστασιά και αφοσίωση, παραμένοντας προσηλωμένοι στη συνεργασία μας.