ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπρωτία: Στόχος αρχαιοκαπήλων τα ναυάγια του Ιονίου

Θεσπρωτία: Στόχος αρχαιοκαπήλων τα ναυάγια του Ιονίου
ΕΛ.ΑΣ.

Την δεύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, μέσα στο τελευταίο διάστημα, εξιχνίασαν οι αστυνομικές αρχές στην Ήπειρο. Και οι δύο υποθέσεις που απασχολούν τις αρχές σημειώθηκαν στην Θεσπρωτία

 

Οι υποθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους, από τα στοιχεία της έρευνας, ωστόσο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Και στις δύο, τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν προέρχονται από ναυάγια!

Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, ο 45χρονος που συνελήφθη την Δευτέρα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι δύτης και το πλήθος αρχαίων που βρέθηκε στο σπίτι του, φαίνεται ότι προέρχεται από τις βουτιές που έκανε κατά καιρούς!

Πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Πέρδικας είχε συλληφθεί ζευγάρι Γερμανών. Στην πολυτελή τους βίλα βρέθηκε ένα ολόκληρο μουσείο. Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονταν επίσης από ναυάγιο στο Ιόνιο.

Το ζευγάρι των Γερμανών διέμενε τριάντα χρόνια στην περιοχή. Στο διάστημα αυτό είχε αποκτήσει σημαντική περιουσία χωρίς όμως να έχει εργαστεί ποτέ. Μετά την απολογία τους σε εισαγγελέα και ανακριτή και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το Ιόνιο δεν έχει ερευνηθεί διεξοδικά και ως εκ τούτου είναι άγνωστος ο αριθμός των ναυαγίων που μπορεί να κρύβει στο βυθό του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει πολλά ναυάγια. Ήταν άλλωστε το ευκολότερο πέρασμα από την Ανατολή προς την Δύση.

Από τα προϊστορικά χρόνια ταξίδευαν εκεί πλοία, γιατί δεν απομακρύνονταν από τις ακτές καθώς υπήρχε ο φόβος της ανοικτής θάλασσας.

Κατά την διάρκεια των πρόδρομων εργασιών για την διέλευση του υποθαλάσσιου ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, ερευνήθηκε ένα τμήμα του θαλάσσιου χώρου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν, όπως επίσημα είχε ανακοινωθεί, τρία ναυάγια, δύο των ρωμαικών χρόνων κι ένα νεότερο. Θεωρούνται μάλιστα τα βαθύτερα εντοπισμένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου.

Το πρώτο ναυάγιο «Ποσειδών 1», όπως ονομάσθηκε, εντοπίσθηκε σε βάθος 1.180 μ. και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι του 3ου αιώνα μ. Χ. Από την κινηματογράφησή του φαίνονται αμφορείς, μαγειρικά σκεύη, τουλάχιστον δύο άγκυρες, μέρος από το έρμα του πλοίου και ίχνη από το σκαρί του, από όλα αυτά όμως ανελκύσθηκαν δύο στόμια αφρικανικών αμφορέων, διαφορετικών τύπων, καθώς και ένα μαρμάρινο αγγείο ύψους 30 εκατοστών.

Αμφορείς, πινάκια, μαγειρικά σκεύη, καθώς και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, μέρος από το έρμα και πιθανώς το σκαρί του πλοίου σώζονται στο δεύτερο ναυάγιο «Ποσειδών 2», που εντοπίσθηκε σε βάθος 1.375 μ. Πρόκειται μάλλον για ναυάγιο πλοίου της ίδιας περιόδου με το προηγούμενο αλλά από αυτό δεν ανελκύσθηκαν αντικείμενα, λόγω της δυσκολίας αποκόλλησής τους από το λασπώδη πυθμένα.

Το τρίτο ναυάγιο τέλος, «Ποσειδών 2», που βρέθηκε σε βάθος 1260μ. είναι πιθανώς του 17ου-18ου αιώνα. Από το πλοίο αυτό σώζεται το σκαρί του, οι σιδερένιες άγκυρες, μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη καθώς και αγγεία διαφόρων τύπων (οινοχόες με εφυάλωση, πιάτα, πινάκια, χύτες, κ.λπ.)