Κακουργηματικές διώξεις κατά στελεχών του ΕΚΑΠΤΥ
Κακουργηματικές διώξεις για ζημία σε βάρος του δημοσίου ασκήθηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, κατά τριών στελεχών του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ ΑΕ), μέτοχοι του οποίου είναι κατά 88% ο ΕΟΦ και 12% το Υπουργείο Οικονομικών.
Το συγκεκριμένο κέντρο χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι αρμόδιο να πιστοποιεί ότι ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ. καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται.
Σύμφωνα με τη δίωξη, τα 3 αυτά στελέχη ήταν αρμόδια να εισπράξουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ από τους ιδιώτες (οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στο κέντρο και ζητούσαν να πιστοποιηθούν τα μηχανήματα τα οποία εισήγαγαν). Οι οφειλές αυτές προέρχονται από περίπου 100 ιδιώτες, την περίοδο 2008-2013 και μάλιστα έχουν παραγραφεί άρα η ζημία του δημοσίου είναι οριστική, αφού δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν.
Μήνυση από τη νέα διοίκηση
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση του κέντρου το 2017 και η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατά των 3 στελεχών για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση. Σύμφωνα με τη δίωξη πέραν της μη διεκδίκησης των οφειλομένων, δεν ακολουθούσαν και την προβλεπόμενη διαδικασία για την πιστοποίηση των μηχανημάτων.
Παράλληλα, το κέντρο φέρεται ότι ανάλωσε παράνομα, δηλαδή για άλλους σκοπούς, πόρους από χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για προγράμματα συντήρησης υποδομών σε Λίβανο και Αλβανία, και συγκεκριμένα για εκτέλεση κάποιων έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες.
Οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς το ΕΚΑΠΤΥ άγγιξαν το 1.000.000 ευρώ και παραμένει άγνωστο με ποιες προϋποθέσεις και όρους δόθηκαν. Όπως προκύπτει μάλιστα, (εξ ου και η δίωξη) το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν δόθηκε για αποκατάσταση των κέντρων υγείας, αλλά για να εξυπηρετηθούν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ και για να κλείσουν οι τρύπες από τις οφειλές των ιδιωτών.