ΕΛΛΑΔΑ

Αχτσιόγλου: Δρομολογείται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Αχτσιόγλου: Δρομολογείται η αύξηση του κατώτατου μισθού
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για τη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά και το σχεδιασμό για αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά τη λήξη του προγράμματος, μίλησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου παρατήρησε, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ότι καταγράφεται μία σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, λέγοντας ότι, μέσα σε τρία χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί περίπου κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Όμως, σύμφωνα με την υπουργό, φαίνεται μία διαρκής τάση αποκλιμάκωσής της. Όπως είπε, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά επικεντρωμένη, πρωτίστως, στη δημιουργία κινήτρων, προκειμένου να γίνουν μόνιμες οι θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, πολύ σημαντική είναι και η δουλειά που γίνεται για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Υποστήριξε δε ότι το κυριότερο πρόβλημα πλέον δεν είναι η αδήλωτη εργασία, αλλά η υποδηλωμένη.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γίνει περικοπή στους μισθούς. Όπως εξήγησε, «η μείωση μισθού νομοθετήθηκε το 2012, δραματική μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, κατά 32% για τους νέους και αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έγιναν, δηλαδή, νομική παρέμβαση για απομείωση του κατώτατου μισθού και αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δημιουργήθηκε, έτσι, ένα πλαίσιο που οι μισθοί διαρκώς θα συμπιέζονταν».

«Εμείς λειτουργούμε σε τρεις άξονες» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, αναφέροντας ότι ένας σημαντικός άξονας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία νομοθετήθηκε και θα επανέλθουν σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018. «Διαμορφώνεται, επομένως, μία δυναμική για καλύτερους μισθούς» σχολίασε η ίδια. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, δεύτερος άξονας είναι η μείωση της ανεργίας και τρίτος άξονας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία δρομολογείται και θα υλοποιηθεί, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Σε ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι τα θετικά οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα μας επιτρέψουν διορθωτικές παρεμβάσεις, ιδίως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, που θα υπάρχουν περισσότερα περιθώρια και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ο ΕΦΚΑ πληρώνει περισσότερες συντάξεις απ' ό,τι πλήρωνε το ασφαλιστικό σύστημα στο παρελθόν, με την έννοια του ρυθμού της απόδοσης. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, εκκρεμούν περίπου 85.000 κύριες συντάξεις, ενώ, όταν η κυβέρνηση παρέλαβε, ήταν απλήρωτες συνολικά περίπου 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές.

Επίσης, διευκρίνισε ότι η καταβολή των επικουρικών έχει ξεμπλοκάρει τους τελευταίους δύο μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι η στόχευση είναι, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, να έχει εκκαθαριστεί σχεδόν όλος ο όγκος των ληξιπροθέσμων. «Υπάρχει επιτάχυνση στο ρυθμό απόδοσης» επανέλαβε η αρμόδια υπουργός.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η παρακράτηση υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) αφορά κάποιον πληθυσμό συνταξιούχων, εκτιμώντας ότι χωρεί να γίνει διορθωτική κίνηση. «Δεν θα μιλήσω για παράνομη ή παράτυπη παρακράτηση, διότι είναι σύμφωνη με το νόμο, αλλά χωρεί διορθωτική λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποσαφηνίζοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό, αυτήν τη χρονική στιγμή, προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Αυτό το ζήτημα το έχουμε θέσει στους δανειστές, υπάρχει θετική ανταπόκριση, τα οικονομικά του ΕΦΚΑ μας επιτρέπουν να το διορθώσουμε και θα προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε τους επόμενους μήνες» συμπλήρωσε η ίδια.

Αναφορικά με τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι πρόκειται για δύο κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, έχει γίνει μία συμμαχία σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που αφορά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα της επιτροπείας και την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής.